Demi Lovato започва нов живот с небинарни местоимения и нов албум

Снимка: Demi Lovato

Как продължаваш да живееш пълноценен живот след като почти губиш живота си в следствие на свръхдоза? За трънливия път на наркотичната зависимост и живота от другата страна ни разказва Demi Lovato в новия си студиен албум Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over.

Demetria Devonne Lovato е един от най-значимите артисти, които творят през последното десетилетие. Има почти 15-годишна музикална кариера зад гърба си, започваща през далечната 2008г. с излизането на един от най-обичаните филми на Disney – Camp Rock. От тогава насам Lovato издава цели 7 студийни албума, a към днешна дата са считани като един от най-талантливите вокалисти в съвременната поп музика. Вокалните им способности са сравнявани с тези на певици като Aretha Franklin и Christina Aguilera. Освен изпълнител обаче те са известни с болезнената си откровеност по отношение на личния си живот и борбите, през които преминават. Винаги са използвали медийната си платформа, за да се бори активно за правата на ЛГБТИ+ хората и за премахването на редица социални стигми по въпроси като ментално здраве, расизъм, правата на жените и други.

*Demi се идентифицират с пансексуална ориентация, а на 19 май се разкри и с небинарен пол и местоимения "те/тях".

Да танцуваш с дявола…

През 2017 и 2018 г. всичко изглежда страхотно за 28-годишната поп звезда. В разгара си е световно турне, промотиращо 6-тия им студиен албум - Tell Me You Love Me, който бързо се превръща в един от най-обичаните и продавани студийни записи от дискографията им. Заедно с албума излиза и документалния филм Simply Complicated, в който Lovato разказва за трудностите, пред които се изправя в началото на кариерата си. Поглеждайки назад към детството си, те описват влиянието на биологичния им баща върху психическото им здраве и обясняват в детайли за проблемите си с хранителното разстройство и зависимостта към алкохола и наркотиците. Demi постига кариерен връх с песента Sorry Not Sorry - своеобразно обръщение към хейтърите, което и до ден днешен е най-успешният им сингъл. През март 2018 г. артистът празнуват 6 години трезвеност и ако всичко това не е достатъчно, реализира колаборацията Fall In Line рамо до рамо с един от идолите си – Christina Aguilera.

Всичко изглежда прекрасно до 21 юни, когато Demi изненадващо пуска песента Sober. Баладата е тъжна изповед, в която признава, че отново не са трезвени, като текста буквално говори сам по себе си:

Momma, I'm so sorry, I'm not sober anymore
And daddy, please, forgive me for the drinks spilled on the floor
To the ones who never left me, we've been down this road before
I'm so sorry, I'm not sober anymore

I'm sorry that I'm here again, I promise I'll get help
It wasn't my intention, I'm sorry to myself

- Sober, 2018

Само месец по-късно, на 24 юли американската медия TMZ съобщава, че Demi Lovato са хоспитализирани с опасност за живота след свръхдоза хероин. Въпреки критично тежкото състояние на звездата, лекарите успяват да ги стабилизират и да спасят живота им. Те излизат в творческа почивка, който се превръща в най-дългото слизане от музикалната сцена през кариерата им за цяла година и половина.

Изкуството да започнеш отначало

През 2019 г. Demi Lovato подписват нов договор със Scooter Braun, след като още през 2018 г. се разделят с предишния си екип, начело с бившия мениджър Phil Mclntyre.

Scooter Braun държи една от най-успешните медийни компании в развлекателната индустрия - SB Projects. Известен е като мениджърът зад едни от най-успешните артисти в музикалния бизнес – Justin Bieber, Ariana Grande и J Balvin.

Demi прави своето завръщане на музикалната сцената на 62-рата церемония по връчване на наградите Grammy през януари 2020 г., с едно от най-значимите изпълнения за кариерата им. Те дебютират песента Anyone, за която по-късно споделят, че са записали едва няколко дни преди фаталния инцидент.

I feel stupid when I sing
Nobody's listening to me
Nobody's listening

Anyone, please send me anyone
Lord, is there anyone?
I need someone

Track #1 - Anyone, 2020

Текста на Anyone е буквален зов за помощ, а пиано акомпанимента много добре кара неподправените, емоционални и доста дрезгави вокали на Lovato да изпъкнат. В началото на изпълнението емоцията е толкова силна, че Demi спират и започват отначало. След края на изпълнението цялата зала е на крака, а те получават безкрайни овации.

В следващите няколко месеца излизат песентa I Love Me и дуета със Sam Smith I’m Ready. Новият албум е завършен и готов да бъде издаден, но тези планове биват опорочени от COVID-19 пандемията по света. Проектът се отлага за неопределен период.

През останалата част на 2020 г. те пускат различни музикални проекти. Още през пролетта излиза euro-pop баладата In The Mirror, която е част от саундтрака на филма Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga. Лятото чухме dance колаборацията OK Not To Be OK с Marshmello и R&B парчето Lonely Hearts с Jojo.

В началото на есента Demi издават песента Still Have Me. Aкустичната балада, с преобладаващи силни и високи вокали, се появява малко след като певицата разваля своя годеж с актьора Max Ehrlich. Новата музика обаче не приключва до тук.

В отговор на движението Black Lives Matter и политическата ситуация в САЩ, Demi пишат песента Commander In Chief, непряко адресирана до тогавашния президент на страната Donald Trump. До края на годината певицата продължава с жанровото разнообразие, като се появява в хип-хоп колаборацията My Reputation с Jeezy и поп-рок парчето Monsters с All Time Low и Blackbear.

Годината е 2021 и Demi най-накрая са готови да разкажат за събитията от 2018 г. и да ни покажат изкуството да започнеш живота си отначало, след като си "танцувал с дявола".

През месец март своята премиера направи документалния филм - Dancing With The Devil, който в четири части проследява личностното и музикалното им израстване през последните няколко години. Във филма Demi открито говорят за предпоставките, довели до фаталната свръхдоза. Като дете са били поставени под изключително строг хранителен режим, наложен от мениджмънта и в продължение на 6 години, с цел да се регулира булимията, от която страдат. Банковите им сметки са били следени, а телефонът им е бил взиман за да не може да си поръчват храна.

Трябвало е да спазва диети и не им е било позволено да комуникира с хора, които употребяват алкохол и/или наркотици, а хората  в обкръжението им са били принуждавани да внимават с храната, която консумират, когато са около тях. Този краен контрол обаче има точно обратния ефект и хранителното разстройство на Lovato се влошава значително.

Тя е подтисната, самотна и по свои думи буквално "гладна". Накрая започва да се чувства толкова зле психически, че решава отново да се обърне към алкохола, а веднага след това посяга и към наркотиците. Само няколко месеца след това съдбоносно решение, този обичан от хиляди хора по света артист почти губи живота си. В следствие на свръхдозата, Demi получава няколко инсулта, инфаркт и редица мозъчни увреждания. Част от тях са замъгляване на зрението, поради което не може да шофира повече и известно време не може да чете. Споделя, че хората около тях не са знаели какво се е случвало "зад кулисите" и те самите поемат цялата отговорност за случилото се.

В документалната поредица Demi говори открито по много теми, свързани с личния си живот. Част от сърцераздирателните разкрития са свързани със сексуално посегателство. В нощта на свръхдозата дилърът им се е възползвал от нетрезвото им състояние, а след това ги оставя, лежейки в безсъзнание. Demi също споделя, че губи девствеността си в следствие на изнасилване когато е едва на 15 години, все още като актриса за Disney. Не разкрива самоличността на насилника, но казва, че кариерата им отдавна е приключила.

Седмият студиен албум на Demi Lovato бива издаден на 2 април и носи дългото заглавие Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over. По свои думи албумът е неофициален саундтрак към документалния филм. Проектът е разделен на две части – Prelude и The Art Of Starting Over. Първата част включва 3 песни, които проследяват живота им до момента на събуждането в болницата през 2018 г., а във втората част, която включва останалите 16 песни, Lovato ни отвежда по пътешествието на прераждането. Албума има цялостно поп звучене, но в същото време в него се  преплитат редица жанрове – pop-rock, R&B, contemporary pop, country/folk pop, soul и gospel. Demi определя жанра си като Dream Pop.

Първите 3 песни от албума са балади и доста се открояват от останалите. Начало на албума дава добре познатата вече на аудиторията Anyone. Това всъщност е демото, което Demi записва няколко дни преди почти да изгуби живота си, което е похвално артистично решение, благодарение на което можем да се докоснем до автентичната емоция на самота и неразбраност, която те изпитват. Втората песен - Dancing With The Devil e обобщение на случилото се през 2018 г..

It's just a little white line, I'll be fine
But soon that little white line is a little glass pipe
Tinfoil remedy, almost got the best of me
I keep praying I don't reach the end of my lifetime

I was dancing with the devil, out of control
Almost made it to heaven, it was closer than you know

Track #2 - Dancing With The Devil, 2021

Крайно директен и сърцераздирателен текст, придружен с мрачни, дрезгави и силни вокали, както и любимото на Lovato дълбоко вибрато превръщат Dancing With The Devil в една от най-емоционалните им творби досега. Песента има минорно звучене. Не особено впечатляващият аранжимент обаче звучи леко изтъркано и посредствено спрямо модерните течения в музикалната индустрия тези дни, но въпреки това, пасва идеално с тематиката на песента и подсилва емоционалното въздействие. Dancing With The Devil определено е една от драматичните и открояващи се песни и, въпреки че не се вписва в цялостното звучене на албума, е една от дефиниращите за проекта. Във бруталното видео към песента се пресъздава вечерта на фаталното предозиране. Продукцията е впечатляваща заради малките детайли, които придават автентичност на кадрите.

Последната песен от първата част на албума - ICU (Madison’s Lullabye) е красива балада, посветена на малката сестра на Demi – Madison. Когато се събужда в болницата за първи път, Demi са напълно слепи, поради което не успяват да познаят сестра си, която е стояла точно до леглото – от там всъщност тръгва основната идея за песента, кояо има светло звучене и изповеден характер. Подобно на Anyone основните елементи на композицията са вокали и пиано акомпанимент.

I promise, I'll be there, don't worry
'Cause I was blind but now I see
Clearly, I see you

Track #3 - ICU (Madison’s Lullabye)

Intro е въведение към втората част на албума, което представлява 26-секунден немелодичен речитатив. Първата песен от втората част на албума е именно The Art Of Starting Over. Тук вокалите са много по-топли, а няколкото слоя хармонии в припева правят песента изключително приятна за слушане. Жанрът на песента се доближава до популярния през 70-те години на миналия век yacht rock. Интересният аранжимент и леко приглушените вокали в края носят чувство на спокойствие и безгрижност. Отделно - The Art Of Starting Over е идеалната песен за дълго пътуване с кола по време на слънчев ден. Entertainment Weekly я сравнява с ранните творби на Stevie Nicks.

Give me a pen, I'm rewriting another ending
It didn't turn out the way that I wanted

I guess I'm mastering the art of starting over (ooh-ooh-ooh)
Starting over (ooh-ooh-ooh)
New beginnings can be lonely
Thank God I got me to hold me
Starting over, over

Track #5 - The Art Of Starting Over

Lonely People и Melon Cake са приповдигнати поп-рок песни. Vulture описва звученето им като "anthemic ‘80s pop-rock". Lonely People засяга добре познатата тема за самотата, която човек изпитва след като е приключил романтични взаимоотношения с някого. Melon Cake обаче засяга много по-лична тема – хранителния контрол, който им е бил наложен от страна на мениджмънта.

Demi разказва, че един от асистентите им е бил уволнен, защото им е купил шоколад, а в продължение на 6 години за рождения им ден им е позволявана само диня във формата на торта, покрита с диетична сметана без мазнини. Аранжимента на песента звучи леко носталгично заради жанровите нотки от 80-те години на миналия век, но в същото време вокалите са обработени по такъв начин, че цялата композиция се списва в разбиранията за съвременния поп.

And there was a time
Where the cat and mouse tried to make me
Barbie sized and I obliged

Pulled leather over my eyes in a hundred degree heat
People out here getting fired for chocolate in the back seat
(It's a true story)

And now I'm saying
No more melon cakes on birthdays
No more barricades in doorways
Finally get to do things my way
La-la-la-la-la-la-la

Track #8 - Melon Cake

The Way You Don’t Look At Me, What Other People Say и 15 Minutes са country/folk pop представителите на албума. В семплите аранжименти основната мелодична линия е в съпровод на китара, а вокалите са по-меки и спокойни, което е нещо ново за певицата. Някои музикални критици сравняват това звучене с последните проекти на Taylor Swift.

В The Way You Don’t Look At Me Demi продължава темата за проблемите им с храненето като тук вече говори за това как те се отразяват върху отношенията им с романтичните им партньори. Те разгръщат болезнената тема за дискомфорта от собственото си тяло и как когато човек не харесва тялото си, в един момент започва да си мисли, че и партньорът им не го харесва, особено когато не го показва – "Ти не мислиш, че виждам начина, по който не ме гледаш".

I've lost ten pounds in two weeks
'Cause I told me I shouldn't eat
I gained a new vice way more than twice
I've slept on bathroom floors

This hurts harder than my time in heaven
You don't think I see the way you don't look at me

Track #7 - The Way You Don’t Look At Me

What Other People Say e дует със Sam Fisher, отличаващ се с изнесени вокали и запомнящ се припев. В песента двамата изпълнители говорят за чувството да изгубиш себе си в стремежа да удовлетвориш всички останали.

15 Minutes e обръщение към бившия годеник на Lovato.

Carefully e меланхолична песен, която най-много се доближава до "dream pop"-а, с който те самите описват албума. И тук могат да се открият кънтри/фолк елементи. Песента носи специфична енергия - меките вокали, многото скрити хармонии и хипнотизиращия инструментал карат слушателя да се пренесе в друго измерение.

Demi винаги са били много голям активист и застъпник за ЛГБТИ+ обществото. През 2016г. получават наградата Vanguard от организацията GLAAD за приноса си за приемствеността на обществото към ЛГБТИ+ хората. "Гей химнът" на албума определено е The Kind Of Lover I Am, която олицетворява любовните разбирания на Demi и сексуалната им флуидност. Те никога не са крили, че не са хетеросексуални и дори са били открити за своята бисексуалност в един от най-големите си хитове - Cool For The Summer, (Confident, 2015), както и във видеото на песента Really Don’t Care, (Demi, 2013).

Текстът на The Kind Of Lover I Am олицетворява пансексуалността на Demi. Песента има специфичен поп-рок аранжимент, който подобно на The Art Of Starting Over наподобява популярния през 70-те yacht rock. Структурата е нестандартна, а последната част на песента представлява интересно обработен речитатив – артистично решение, което за първи път забелязваме в творчеството на Lovato. Деликатните вокали и аранжимент и тук придават чувство спокойствие и безгрижие.

Doesn't matter, you're a woman or a man
That's the kind of lover I am (or you can be anything in-between)
You can safely put your heart in my hands
That's the kind of lover I am

I don't care if you've got a dick
I don't care if you've got a WAP
I-I just want to love

Track #12 - The Kind Of Lover I Am

Най-накрая можем да чуем и дългоочакваната колаборация между Demi и Ariana Grande. Двете поп икони не крият своето близко приятелство и много пъти са споделяли, че са отворени към идеята да работят заедно. Дългогодишните планове за дует се осъществяват в песента Met Him Last Night – написана изцяло от Grande и първоначално предвидена за последния и албум – Positions. В крайна сметка Ariana решава да подари песента на Demi, които пък от своя страна настояват проектът да бъде дует. Met Him Last Night е интересна композиция, с елементи на съвременното R&B, приближаваща се по-близко до музикалният стил на Ariana.

В аранжимента чуваме няколко слоя красиви хармонии, типични за изпълнителката на thank u, next. Въпреки тъмното и интересно звучене обаче на инструментала, основният фокус тук са изящните вокали. Гласовете на Demi и Ariana си подхождат и се сливат толкова добре, че на моменти дори е малко трудно да ги различиш. Важно е да се отбележи, че чуваме доста фалцет и от Demi, което е новост за тях вместо очакваните силни и гласовити изпълнения. Едно от нещата, които отличават този албум от останалите проекти на Demi е именно фалцета, който чуваме в доста от песните. Личи си, че през последните няколко години са работили повече върху по-високите си регистри и за това свидетелстват по-нежните и деликатни вокали.

My Girlfriends Are My Boyfriend е забавна и приповдигната песен, която също много наподобява contemporary R&B жанра, поради съвременното си звучене. Това я прави една от единствените песни в албума с откроен комерсиален потенциал. В песента взима участие Saweetie. Вокалният стил тук е сравняван с този на Billie Eilish, заради тихите вокали, които на места преминават в шепот. Demi са категорични, че "приятелките и са приятелят и", че няма нужда от човек до себе си и всичко, което им трябва са приятелите.

Easy е емоционален дует с Noah Cyrus, в който основната тематика е раздялата с любимия човек и това да се преструваш, че ти е лесно, дори да страдаш. Аранжиментът е драматичен, а основните инструменти, които чуваме са пиано и цигулка. Песента се отличава с високи и плътни вокали, както и красиви хармонии.

California Sober е една от най-запомнящите се песни в албума. Отново основният инструмент е китарата, а аранжиментът е семпъл и придава усещане за приемственост и смирение с действителността. Песента е доста специална за Demi, защото в нея те споделят за това къде са в момента в борбата със зависимостите си. California Sober е понятие, отнасящо се за човек, който се въздържа от наркотици, с изключението на марихуана. Lovato споделят, че това да са напълно трезвени никога не е било решението за тях и винаги е водело до тежки последици. За това сега намира баланса на нещата и не крие, че консумира алкохол и пуши марихуана от време на време.

Healing got mе lookin' for freedom
Happiness, it used to be fleeting
History was always rеpeating
Not anymore

I'm California sober
It doesn't have to mean the growin' part is over
No, it ain't black or white, it's all of the colors
That I only just discovered, now I'm California sober

Track #16 - California Sober

Butterfly и Mad World са песни, които на фона на останалата част от албума, стоят не на място. Butterfly е посветена на покойния им биологичен баща, с когото са имали сложни отношения. Песента е приятна за слушане, но не е нищо впечатляващо и имаме чувството, че сме я чували преди. Mad World пък е кавър на добре познатата песен на Tears For Fears от 1982г. Поради различната тематика и факта, че е единствената неоригинална песен в албума, тя просто заема излишно място в траклиста.

Прекалено дългите албуми, които включват голям брой песни са тенденция в музикалната индустрия през последните няколко години и този проект не е изключение. Липсата на няколко песни, различаващи се от основната тематика на музикалния разказ, който е албумът, нямаше да направят впечатление. Напротив, щяха да го съкратят малко и да го направят по-достъпен за широката аудитория.

Good Place е перфектният трак, с който да завърши албума. Песента представлява емоционалната завръзка и равносметка на Lovato за изминалите няколко години и това къде се намират сега. Песента (подобно на "Butterfly") доста прилича на творбите на Halsey и се отличава с красноречивият си текст. По свои думи Demi сега се намира на "добро място" и се надяваме това да продължи така!

When I chose drugs over love
Money over trust, 'til I found us
When I chose lust over love
Danger over trust, 'til I found us

Now I'm in a good place
Took a while to feel this way
No longer have to save face
Reconciled with okay

And with a whole lot of work
Whole lot of hurt, whole lot of grace
Now I'm in a good place

Track #19 - Good Place

От артистична гледна точка Dancing With The Devil… The Art Of Starting Over е най-добрата колекция от творения на Lovato до сега. Това е първият им проект, който има определена концепция и следва живота им в хронологичен ред. За първи път те експериментират с композицията на песните си като вече не се придържат към масовата "поп" структура.

Гласът им звучи отпочинал, по-спокоен и не толкова натрапчив спрямо предните им албуми, което е последствие от дългата вокална почивка, която си взимат от последния студиен запис (Tell Me You Love Me, 2017). Едно от най-забележителните качества на Demi като артист е умението им да преобразува тежки емоции в болезнени текстове, които да съчетае с приповдигнати и позитивни мелодии и бийтове. Основната цел на албума не е комерсиален успех, а да разкаже една история, изпълнена с редица препятствия, но с положителен завършек. Това обяснява и липсата на ясно открояващ се "поп хит". Проектът няма да покори музикалните класации, но ще докосне много хора с бруталното си емоционално въздействие.

Образът на Demi продължава да е противоречив и до ден днешен. Те често изразяват нефилтрираното си мнение по редица въпроси, което много често им навлича неприятности. За това те са едни от най-обичаните и същевременно "мразени" поп изпълнители. Независимо от полярните мнения за тях обаче, те са един от най-прозрачните и значими хора в развлекателната индустрия. Историята им, за която винаги говори открито, и която винаги е преплетена в изкуството, което създава, е помогнала на хиляди хора по света. Demi е вдъхновение и пример за това как дори живота ти да се срине до основи, винаги можеш да се изправиш и да започнеш отново – изкуството е в това да започнеш отначало.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още