Деляна Ангелова за визуалното изкуство като инструмент за промяна и конкурса Step Forward

Коста Каракашян

Снимки: Михаела Драганова

След като представихме конкурса за съвременно градско изкуство Step Forward, ви срещаме с Деляна Ангелова, съосновател на платформата за визуално изкуство Visionary, която стои зад него.

Проектът е в колаборация с фондация Single Step и продуцентската компания Spark and Riot, които предоставят възможността на един визуален артист да разгърне визията си върху темата #freedomtobeyourself в авторски стенопис във вътрешния двор на The Steps.

Диди ни споделя какво означава за нея визуалното изкуство, как Visionary започна вдъхновящата си дейност и как да се включим в конкурса за стенопис. 

КОСТА: Как започна да се интересуваш от визуално изкуство и представянето му в градска среда?

ДИДИ: Работих като координатор на НОЩ/ Пловдив 2016, като част от екипа на Фондация „Отворени изкуства“. Преместих се да живея в Пловдив за 5 месеца за подготовката на тридневното събитие. НОЩ/Пловдив е мащабен градски фестивал и има специална програма за изкуство в публична среда. Може би първият пламък се запали тогава – видях отблизо как се създават проекти, как се работи с артисти, колко усложнено е едно представяне навън поради куп предизвикателства, които могат да възникнат.

Тогава се запознах и с АТОМ Театър, с които по стечение на обстоятелствата в момента работим заедно. Имах възможността да се сблъскам както с танцово, екранно, визуално изкуство, така и с концептуално – всяко изискващо и имащо своите особености. Беше интензивно преживяване, но и едно от готините приключения в живота ми, които поставиха началото на развитието ми в управлението на проекти в сферата на изкуствата.

КОСТА: Как и кога се роди идеята за Visionary?

ДИДИ: Няма да крия, че друга причина, която ме тласна към градското изкуство е и приятелят ми Йоан, творящ под псевдонима JahOne. По това време, през 2016 г., средата около него и общите ни приятели, които също са графити и градски художници, ми показа, че има нужда от кадри, които да организират проекти, да търсят спонсори, да звънят телефони и да се занимават с таблици и документи – все неща, които ми се отдават и харесвам да правя (смее се).

След като се върнах от Пловдив, двамата с Йоан просто си казахме „сега трябва да го направим!“. Имахме някакво вътрешно усещане, че моментът е узрял да създадем формално юридическо лице, което да превърнем в платформа, подпомагаща артисти, но и работеща много отблизо с тях.

КОСТА: И преди сте работили по социални теми, например по кампанията "Да дариш живот" със стенописите в Александровска болница и кръстовището на ул. "Опълченска" и ул. "Цар Симеон". За теб каква е ролята на изкуството, когато говорим по важни за обществото ни теми?

ДИДИ: Street art, а в последствие и съвременният градски стенопис, са силен инструмент, който повдига важни за обществото теми. Затова силно вярвам, че в работата ни сега е ценно да припознаваме социални теми и да насочваме общественото внимание към тях, за да се провокира разговор, размишление и самосъзнание в зрителя. Всяка година работим с наши партньори за реализацията на изкуство със социално значение и мога да споделя, че успешно достигаме до много широки публики, които чрез създаденото произведение на изкуството и кампанията, която разгръщаме онлайн, се заинтригуват от посланието, съдържанието и темата. 

Със стенописа „Частица от теб може да е нов живот за друг“ подсилихме по атрактивен начин информационната кампания за донорството по покана на „Астелас България“ и Българското дружество по нефрология (БДН). Липсата на донори е много сериозен проблем в България и той се корени в лошата информираност на обществото. Надявам се, че чрез трайна художествена намеса с височина 12 м., успешно ще напомняме на хората и занапред, а не еднократно, че донорството може да дари животи. 

Абсолютно същата е аналогията и за всички останали социални теми – липсата на информираност е в основата на неразбирането и невъзприемането от обществото на даден проблем. A градското изкуство позволява да се създаде траен отпечатък, който провокира със своя мащаб и грабва вниманието на съвременния човек. Чрез него се маркират важни събития, които бележат човешката история – има редици примери по света за това – стенописи, скулптури, паметници, мемориали и др. Вярвам, че е важно да продължаваме да ги създаваме, за да ни напомнят кои сме и пред какво се изправяме всеки ден.

Тази година съм много щастлива, че ще работим по още два силни проекта, които са насочени към две конкретни общности. От една страна това е проект Unsilenced, съвместно организиран с Meeting Points, насочен към колективно създаване на съвременен стенопис, чрез който публично да се изпратят значими за глухата общност лични и колективни послания. От друга – това е отворената поканата за художници Step Forward - проект, който правим заедно със Single Step, The Steps и Spark & Riot, посветен на темата „Свободата да бъдеш себе си“. И двата проекта ще дадат гласност на важни послания и ще насочат публичното вниманието към общности, които заслужават да бъдат чути.

КОСТА: Какво очакваш да видиш от участниците в новия ви конкурс със Single Step и Spark & Riot?

ДИДИ: Вече се вълнувам да видя художествените идеи и предложения на артистите. Остават им точно 20 дни до крайния срок: 21 юли! Темата предполага свобода на изказ и може да бъде интерпретирана по хиляди начини, така че не смятам да се ограничавам с очаквания. Вярвам, че ще има смели и цветни попадения, които ще кликнат с духа на The Steps, където се намира стената

При всички случаи вещая успех на проекта, тъй като в своята основа той съдържа смесване на публики, общности и интереси, така че дори запознаването и преплитането на тези аудитории за мен е успех. Още повече, че проектите на всички участници ще бъдат оценявани от жури като Arsek x Erase (BG), Hombre (DE) и Jimmy Paints (USA) – това са топ артисти от два континента, което си е супер възможност.

Много ме радва, че пристигат запитвания от артисти от Португалия и Албания, които искат да пуснат скици. Това за мен е знак, че отворената покана Step Forward е любопитен и привлекателен за чуждестранни художници проект. Въпреки че не го бяхме замисляли като международна отворена покана, няма да върнем участници, особено ако са съгласни да пътуват и им се рисува!

Всички професионални и качествени идеи ще бъдат приветствани. 

КОСТА: Имаш ли съвет за артистите, които се подготвят да изпратят своите творби?

ДИДИ: Съветът ми към тези, които са в София, е да посетят The Steps и да прекарат малко време там – да пият едно кафе, коктейл или просто да разгледат пространството. Single Step наистина съумяха да си създадат прекрасен дом и много пъстро местенце.

Крайният срок за кандидатстване за конкурса е 21 юли, а пълните условия ще намерите тук.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още