Делото за убийството на ЛГБТИ+ активиста Zak Kostopoulos беше отложено заради карантината в Гърция

Коста Каракашян

Снимка: Wikipedia 

Делото за убийството на 33-годишния ЛГБТИ+ активист и драг кралица Zak Kostopoulos в Атина през 2018 г. беше отложено за неопределено време заради липса на безопасни условия за провеждане на заседанията в съда по време на пандемията в Гърция, пише вестник Ekathimerini.

Zak Kostopoulos бе убит на 21 септември 2018  след като влиза в магазин за бижута в центъра на Атина и опитва да излезе след като врата се заключва след него. Докато излиза през прозореца, собственика на магазина и още един мъж го нападат, мислейки го за крадец. Четирима полицаи пристигат на сцената местопрестъплението и се включват в боя.

След двугодишно забавяне и критика към полицията и съдебната система за прекомерното забавяне на разследването, и шестимата замесени са обвинени по делото в нанасянето на тежка телесна повреда, довела до смърт. Делото започна на 21 октомври тази година, но не е имало голям прогрес. Не е обявена новата дата.

Преди месец певицата Anna Vissi издаде песен в памет на активиста със заглавието “Tromagmeno Mou” или “Уплашеният мой”. Песента чества паметта му и двойното му потекло между Гърция и Щатите, където е бил роден и израснал Zak Kostopoulos. Във видеото участва и Betty Vakalidou, известна транс активистка в Гърция, считана от много за “майката” на ЛГБТИ+ движението. 

Бруталното убийство на Zak е вдъхновило глобално движение срещу полицейското насилие срещу ЛГБТИ+ хората, пише вестник Pappas Post. В памет на Zak, в Гърция досега са се организирали паметни шествия, изложби, академични изследвания, две пиеси, един филм и книга, публикувана от Onassis Foundation и дузина дарителски кампании в негова памет и в подкрепа на съдебните разходи на семейството му в борбата им за справедливост за него. 

Сцената на местопрестъплението също се е превърнала в паметник, който хора от общността посещават, за да отдадат почестите си там където с жълто е отбелязано къде е бил Zak по време на бруталния побой. 

Чуйте песента в памет на Zak на Anna Vissi тук:

Прочетете още