Dating Out of Your League: Край на предразсъдъците

Снимка: Ketut Subiyanto / Pexels

Имаше една много популярна песен през 90-те на британската поп-рок банда The Beautiful South - Perfect Ten. Верно, става дума за размер на сутиен в случая, но в градската култура изразът “перфектна десетка” е придобил различно значение. Нямам намерене да се впускам в лингвистични обяснения, а направо ви давам един пример.

Приятелят ми Магнус - Шведа е перфектната десетка. Не само по неофициалната хетеросексуална, но и по международната гейска десетобална система! Това ще рече, че е ударил джакпота както в биологичен, така и в професионално-социален план: разполага с голям и красив член, чаровен е, за да не кажа направо по Исус-Христосовски харизматичен, има високоплатена, престижна работа,  дизайнерси татуировки, както и необходимото телосложение, което да му осигурява средно по 1500 лайка на ден на публикуваните в Instagram снимки, на които гол до кръста играе с куче с големината на Покемон в задния двор на разкошната си къща за 4.5 милиона крони. Магнус е излизал с други спиращи дъха десетки, няколко деветки и около две дузини, както той ги нарича, “посредствени” седмици.

Да, знам, знам, с подобна презентация, приятелят ми най-вероятно изглежда като абсолютен превзет задник, но в негова защита ще кажа, че той далеч не е единственият, който гледа с надменно съжаление на хомосексуалните мъже, които “не покриват основните стандарти”. Има много гейове като него, които не биха си и помислили дори да ходят с някого, на чиито коремни “плочки” не можеш да настържеш парче кашкавал, не е популярен в социалните медии, не е CEO на успешна start-up компания, личен силист на звезди или поне участник в някое телевизионно шоу от типа Dancing with Тhe Сtars.

И ако погледнем на съвременната арена за запознанства в гей средите от перспективата на тези, които са малко или много маргинализирани заради външността, произхода и/или социалния си статут, ще установим, че ситуацията е направо невъзможна. Иначе казано, направо си е causa perduta да си намериш гадже, ако се разминавате с повече от две единици по онази измислена десетобална система.

Ако мислите, че сте нещастни в любовта, понеже хем попадате в групата на онези без “плочките” - рендета, хем винаги се влюбвате в по-готини от вас, нека ви кажа нещо. Страхът от отхвърляне, понеже сте убедени, че не сте на нечие ниво, е само във вашата глава. И докато не опитате да смачкате стереотипа като хартиена лодчица, няма как да се почувствате по-щастливи и удовлетворени. Искате да знаете как става номерът? Ето как.

Сексапилът е въпрос на самоувереност

За първото ни упражнение се прицелете в някого с външността на Chris Hemsworth, а не на Steve Carell от “40-годишният девственик”. Майка ми едно време казваше: “Ти не си това, което е по-малко от теб, а това, което е по-голямо от теб.” Нищо не е по-секси от самоувереният човек, който знае какво иска и как да го получи. Табелката на самочувствието, закачена дори на рога на тромав носорог с лош дъх и дюстабан, прави чудеса.

Мислете в перспектива

Ако някой красавец в Tinder ви отсвири, сигурно веднага си казвате, че ето на̀, винаги така става, понеже не съм с правилната височина, тегло, цвят на очите и мускулен релеф. Обаче ако се замислите, ще ви светне, че ако някой се интересува само от физическите данни на партньора си, това е лош знак за еволюцията на една потенциална връзка. Така че недейте да подвивате опашка и да пропълзявате обратно в дупката си при всеки  В крайна сметка, искате ли да сте с някоя “кралица”, чиято мантра е “Огледалце, огледалце на стената, коя е най-прекрасна на земята”!

Всички имаме някакъв бъг

Когато започнете да излизате с някоя десетка, след време неминуемо ще стигнете до универсалата истина, че, без значение колко физически съвършен, успешен и популярен е някой, и той като всички нас си има някакъв недостатък, някакъв бъг в системата. И какво излиза накрая? Пичът, за когото сте си въобразявали, че е абсолютен гръцки бог и затова е толкова недостижим, се оказва невротизиран, разхвърлян лигльо, обсебен от фитнеса и реалити сериала “Моето 300-килограмово тяло”, и който отгоре на всичко има гадния навик да си реже ноктите на краката върху белия диван за два бона.

Научете се да преговаряте

Може да прозвучи цинично, но всяка една връзка е като алъш-вериша (бел.ред - вземане-даване), който върви на Капалъ Чарши. Иначе казано, бизнес сделка. Когато си извадите главата от облаците и престанете да идолизирате хората, с които се сравнявате и заради които се самосъжалявате, ще сте в състояние да седнете на масaта за преговори и да поискате своят дял от сделката: уважение и подкрепа от всички членове на гей общността.

Едно от предимствата на това да си куиър, е, че ти се дава възможност да престъпиш извън кръга на статуквото, очертан с дебел слой боя от хетеронормативното общество. Но когато вече си “отвън” и се сблъскаш с нетолерантност, хейт и отхвърляне от страна не на някой друг, а на твоите хора заради техните расистки, елитаристични или каквито и да е други убеждения, това вече е трудна хапка за преглъщане. И все пак нищо в тоя живот не е сигурно и завинаги (освен данъците и смъртта, разбира се) и затова е необходимо още едно усилие, за да направите на пух и прах и това поредно статукво.

Помните ли Магнус отпреди? Нека ви кажа как свършва неговата история. Или по-скоро как продължава. Кратката версия е: иронично. По-дългата е следната. Магнус взе, че си падна по един напълно обикновен тип - от ония, дето си купуват тениските и бельото от хипермаркети, които влизат във фитнеса само, ако са изиграли всички компютърни игри на света и вече хептен няма какво да правят и които са виждали салата от рукола и протеинов шейк само на картинка.

И въпреки че Магнус все още изпитва известно притеснение да представя новото си гадже (което, както изглежда, ще се задържи в живота му!), чудотворната промяна вече се случва.

Има ли смисъл изобщо да обяснявам каква е поуката в случая? Да се срещаш с хора, за които мислиш, че те превъзхождат, изисква преоценка на собствените нагласи и страхове. Но също така дава възможност на тези отсреща, на десетките, да се почувстват достъпни, нормални и обичани не заради това как изглеждат и колко последователи имат в социалните мрежи, а заради самите тях. Или просто защото могат да правят страхотни боровинкови мъфини и да ги поднасят в леглото с с целувка и усмивка…

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още