Circus of Books: Книжарницата за гей еротика, влязла в историята

Снимка: Netflix

Когато Circus of Books отваря през 1982 г. в Ел Ей, местните логично предполагат, че това е поредната книжарница, само че на циркова тематика. Собствениците, Karen и Barry Mason, също допринасят за мистериозността на обекта, като упорито отказват да разкрият същността на бизнес начинанието си дори на членовете на семейството си.

Но как биха могли да разтръбят на всеослушание, че продават гей порно - все пак Мейсънови са хетеросексуална двойка, типични представители на американската средна класа, чиито деца посещават религиозно училище!… Дори днес, почти 40 години по-късно, ако попитате съпрузите какво е Circus of Books, те ще си разменят закачливи погледи и ще отвърнат: “Ами книжарница.” И ще добавят: “Но също и магазин за хардкор гей порнография”.

В началото на 80-те групата The Buggles изпяват Video Killed the Radio Star, отбелязвайки по този начин бума на бизнеса с VHS касети. В началото на 21-и век обаче интернетът безмилосттно забива нож в гърба на същия този бизнес и Circus of Books, също като много други видео магазини по света, трябва да хлопне кепенците. 

Но въпреки че емблематичния гей порно шоп в Западен Холивуд окончателно прекратява търговската си дейност през февруари 2019-а, легeндата за него продължава да живее и до днес.  

Кое прави Circus of Books национална забележителност oт ранга на планината Ръшмор, моста Golden Gate и даже Статуята на свободата? Е, определено има какво - убедете се сами. 

Съдбата обича смелите

През 60-те години на миналия век на втория етаж на боядисаната в пясъчно жълто сграда на бул. “Санта Моника” 8230 се помещава адвокатска кантора, а на приземния етаж - магазинче с името Book Circus. Заради непреодолими финансови проблеми обаче собственикът е принуден да продаде помещението на Barry Mason, бивш инженер и изобретател, и съпругата му Karen, бивш журналист, която сега работи като дистрибутор на порнографското списание Hustler - занимание, доста нетипично за религиозна еврейка и майка на три деца. Семейството обаче не страда от излишни предразсъдъци и зарежда новопридобития магазин (прекръстен на Circus of Books) с касетки с гей порно, американски и чуждестранни списания на същата тематика, секс играчки, романи от ЛГБТИ+ автори и… солидно количество библии за разнообразие и разкош.

От днешна гледна точка идеята им да развият именно такъв бизнес не може да бъде описана с друг епитет освен с “безумно смела” предвид факта, че 80-те не са десетилетие, в което е приемливо и безопасно да живееш “на светло” като хомосексуален. Затова Circus of Books се оказва перфектното място “на тъмно”, където гейовете в Ел Ей да дишат свободно като такива. 

Бизнесът бързо дръпва нагоре и скоро Мейсънови се оказват едни от най-големите дистрибутори на гей порнография в Щатите, доказвайки по този начин на всички пуритани, че всъщност човек може да изкара добри пари от гей секс, при това без да се налага да го прави. 

Книжарницата, която променя съдби

Освен чисто утилитарна функция, книжарницата на Мейсънови изпълнява и важна обществена мисия. Много от клиентите на Circus of Books, които, принудени от суровия политически и социален климат през 80-те, e трябвало да крият сексуалнността си, днес признават, че ако не е била книжарницата, никога е нямало да повярват, че не са извратеняци, рядко срещана природна аномалия  или каквото там се опитват да ги изкарат. И най-вече нямаше да знаят, че не са сами.

Оцелелите от СПИН епидемията все още си спомнят с носталгия онези години и не пропускат да отдадат дължимото на собствениците и всички служители в книжарницата, които са успявали да поддържат атмосфера на сигурност и спокойствие във времена, когато СПИН, наричан тогава “гейската чума”, отнема стотици животи с бързи темпове, а протестите за ЛГБТИ права нажежават до червено социалната обстановка в страната. 

Епицентърът на гей земетресение

Circus of Books е от фундаментално значение за гей общността в мегаполиса по много причини. Първо, защото голяма част от асортимента, който предлага магазинът, няма как да се намери на друго място. Нали не сте забравили, че през 80-те е нямало E-bay, където можеш да си поръчаш всичко - от непраните гащи на известна личност до тигани с незалепващо покритие?

Лесният и неограничен достъп до филми за възрастни, както и бързият дейтинг чрез мобилни апликации са били все още предмет на научната фантастика, така че единственият начин човек да си достави малко сексуален кеф е да отиде на определено място и да направи алъш-вериш с определени хора. А Circus of Books е именно такова “определено място” - място, където освен да намериш нещо по вкуса си на лавиците с дивидита и списания, е напълно възможно да намериш и някой, с когото да поговориш и, защо не, след това и да се изчукаш. 

Вазелиновата уличка

Клиентелата на Circus of Books се социализира не само в магазина, но и в уличката зад него - прослувутата Vaseline Alley. Днес уличката може и да не кипи от живот, както някога, но все още продължава да ѝ се носи славата на едно от най-популярните места за бързи свалки в Лос Анджелис. Ако някога имате път към Града на ангелите и решите да се разходите по тази хормонално хиперактивна алея, недейте да чукате по стъклата на паркираните коли. Не и ако сте там само като турсит, разбира се!

Трябва да си отваряте очите на четири, защото освен че ще се натъкнете на мастурбиращи двойки в храстите, вероятността отнякъде да изскочи патрулиращ полицай (който не търси секс!), е голяма. Така че се смятайте за предупредени.

Легендарната Vaseline Alley е на удобно разстояние не само от магазина, но и от Gold Coast Bar - предпочитано място от любителите на пиенето през деня и на тези, които си падат по атмосферата на класическите down-and-dirty гей барове от 70-те. 

Увековечена на лента

Ако съм успяла да запаля любопитството ви към нестандартната книжарница, имате възможност да научите повече за нейната история, създатели и клиенти от документалния филм от 2019 г., носещ нейното име.

Филмът е режисиран от дъщерята на сем. Mason, Rachel, а изпълнителен продуцент е Ryan Murphy, чието име свързваме с популярни и любими сериали като Nip/Tuck, American Horror Story и Pose. Ето как 55-годишният Мърфи обяснява решението си да се включи в проекта на Rachel Mason: “От момента, в който се преместих в Ел Ей като 20-тина годишен, вече знаех за Circus of Books. Опитахме се да предадем важни исторически събития, пречупени през призмата на едно семейство, и този стеснен фокус позволява на зрителите дори с ограничен опит и познания по темата да погледнат на нея с разбиране и приемане.” 

Документалният филм Circus of Books е достъпен за гледане в Netflix.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още