"Черупки" на Слава Дойчева спечели престижна награда на фестивал в Палм Спрингс

Коста Каракашян

Снимка: "Черупки" / IMDB

Късометражният филм "Черупки" на Слава Дойчева бе отличен с наградата "Най-добър ЛГБТИ+ късометражен филм" на Международният късометражен фестивал в Палм Спрингс (Palm Springs ShortFest).

Измежду 295 късометражни филма в официалната селекция, той впечатли журито със своя визуален почерк и силен емоционален заряд. Програматорите на фестивала споделиха: "Почти всеки кадър е зашеметяващ в тази кипяща, трептяща психодрама за това как един празник може да събере семейството и в същото време да засили оглушителното му отчуждение. Работата на Слава Дойчева е деликатна и опияняваща, улавяйки познати моменти по поразително ярък и новаторски начин."

Фестивалът обяви наградите на журито вчера вечерта, влючително и награди, които дават на носителите правото да изпратят своите късометражни филми на Академията за филмово изкуство и наука за разглеждане за "Оскар".

Голямата награда за най-добър филм на фестивала Greater Palm Springs CVB отиде за Unforgivable от Ел Салвадор, режисиран от Marlén Viñayo. Документалният филм разказва за безмилостен наемен убиец от бандата "18-та улица", който излежава присъдата си в евангелски салвадорски затвор, където носи вината не само за престъпленията си, но и за непростим грях пред Бога и бандата: че е гей.

Седмица по-рано "Черупки" също така спечели и награда от Международният филмов фестивал в Уеска, Испания. Слава Дойчева стана носител на специалната награда "Francisco García de Paso" за човешки ценности и получи специална грамота за късометражния си филм, който най-добре подчертава човешките ценности.

Журито похвали смелостта на лентата да говори за сексуалното разнообразие в репресивния социален контекст на България чрез символизъм и един поетичен подход.

Posted by FestivalHuesca on Saturday, June 19, 2021

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още