В Черна гора еднополовите съюзи вече са факт

Коста Каракашян

Снимка: Steven Ritzer / Unsplash

В неделя в Черна гора бе сключен първия еднополов съюз в страната. Две млади жени, родом от Балканите, но живеещи и работещи в чужбина, отпразнуваха любовта си с церемония в крайбрежния град Будва.

Milijana Vukotic-Jelusic, секретар на местното управление, заяви, че община Будва е имала честта да бъде избрана за мястото, на което е сключено първото партньорство между лица от един и същи пол.

Тя уточни още, че тези момичета са се свързали със Секретариата за местно управление веднага след влизането в сила на Закона за партньорство на лица от един и същи пол.

"Разбира се, като община ние предприехме всички необходими процедури, за да може този закон и всички подзаконови актове, свързани с него, да се прилагат безпрепятствено. Осигурихме регистър на партньорствата, предписано извлечение от регистъра, което се връчва на партньорите веднага след сключването на партньорството, както и присъствието на съветници в съответствие с посочения закон. По време на церемонията, която се проведе в сградата на община Будва, партньорите бяха запознати с правата и задълженията в съответствие със закона, а с думите на Duško Radović за любовта и съвместния живот обяснихме какво не е обхванато от закона. Радваме се, че успяхме да бъдем първите, които приложиха Закона за партньорството и пожелаваме на двойката щастие и много любов в съвместния им живот", каза Vukotic-Jelusic пред пише Vijesti.me.

Парламентът на Черна гора прие Закона за партньорството oще през юли 2020 г., но отне време преди той да влезе в сила само преди няколко дни тазо година, на 15 юли.

При гласуване новият закон беше подкрепена от едва 42 депутати от 81-местната камара. По закон правителството имаше краен срок до 15 юли тази година да хармонизира законодателната рамка с новия закон, според който еднополовите двойки могат да сключват законен съюз в местната служба по вписванията.

Законът също така позволява регламентирането на взаимната финансова подкрепа и разделянето на общото имущество в случай на развод. Той предоставя на лицата в еднополово гражданско партньорство правото на социално и здравно осигуряване въз основа на техния партньор и регламентира семейните посещения в болници или затвори.

В него засега не се предвижда право на осиновяване или отглеждане на деца.

В миналото Черна гора два пъти не успя да признае еднополовите съюзи - през 2014 г. и 2019 г. Когато успя през юли 2020 г., държавата стана първата бивша югославска република извън ЕС да ги приеме, която да разреши еднополовите съюзи и се очаква Сърбия да последва примера ѝ.

От другите бивши югославски републики в региона, членовете на ЕС Хърватия и Словения вече позволяват еднополовите съюзи.

В неделя Министърът на публична администрация, дигитално общество и медии на Черна Гора, Tamara Srzentic, нарече първото сключено еднополово партньорство в страната историческа стъпка.

"Въпреки че законът беше приет преди една година, трябва да се направи още много, за да се изпълнят всички предпоставки за пълното му прилагане. ЛГБТИ+ общността винаги ще има съюзник в мое лице за всички дейности, които допринасят за подобряване на качеството на техния живот", заяви Srzentic.

Източник: Balkan Insight / Samir Kajosevic

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още