Чехия вече е една стъпка по-близко до еднополовите бракове

Коста Каракашян

Снимка: Pexels

Чехия е на път да стане първата бивша комунистическа страна, която да признае еднополовите бракове. На 29 април депутатите от Долната камара на Парламента гласуваха за разглеждането от Сената на нов законопроект, който да узакони еднополовите бракове.

Законопроектът за узаконяване на еднополовите бракове за първи бът бе представен пред Камарата на депутатите на 12 юни 2018 г. от Barbora Koranova, но гласуването по него няколко пъти бе отлагано. Опозицията също въведе и ответен проектозакон, представен от 37 депутати, който призовава дефиницията за брак да се отнася само за съюз между мъж и жена.

За да бъдат признати еднополовите бракове, законопроектът трябва успешно да бъде гласуван и приет на второ четене от Парламента. На първото гласуване 41 депутати са подкрепили еднополовите бракове, а 35 са гласували против. 

Според най-скорошните проучвания около 2/3 от населението подкрепя узаконяването на еднополовите бракове в страната, която от 2006 насам позволява на едноповите двойки да регистрират семейно съжителство.

Белгийският политогог и активист Rémy Bonny предупреди: "Законопроектът, който буквано цели да фиксира брака като съюз между мъж и жена, също преминава към второ четене. Но нека да гледаме от добрата страна. Това е много важна стъпка към равнопоставеността в Чехия!"

Въпреки този обещаващ старт борците за равноправие в Чехия се притесняват дали законопроектът ще бъде приет преди изборите през октомври, когато някои от депутатите могат да бъдат сменени. 

Предстои официалното приемане на законопроекта през долната камара преди да стигне до Сената. Там отново предстои да бъде одобрен преди президента да го впише като закон. Активистите и цяла Европа чака с затаен дъх дали всичко това ще се случи преди изборите на 8 октомври.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още