CheckPoint София обясняват всичко важно за сексуалното здраве на жестов език

Коста Каракашян

Снимкa: CheckPoint София

CheckPoint София създадоха нова видео поредица, посветена на сексуалното здраве, вируса на СПИН и лечението на полово предавани болести, достъпна на жестов език за глухите хора в България. Новите видеа са прецедент за България и се реализират с финансовата подкрепа на VIVACOM Регионален грант, в партньорство с Stray Sheep, организация на жестовия преводач Борис Бъндев и Цветелин Дерменджийски, както и графчния дизайнер Александър Христов. 

"Освен видеата, CheckPoint ще предостави и безплатни видеоконсултации на всек глух пациент, който си направи тест за ХИВ или друго заболяване в здравния център. Пациентите, които са с положителен резултат ще получат, отново на жестов език, информация относно стъпките, които трябва да се предприемат за овладяване на състоянието, както и информация за лечението и профилактиката на сексуалнопреносимите заболявания." споделят от центъра за сексуално здраве.

Благодарение на видеожестовия превод в реално време, комуникацията между медицинските специалисти и пациентите ще бъде по-лесна и пълноценна. През 2020-та, CheckPoint София е помогнал на 5 глухи пациенти да получат достъп до безплатно и анонимно тестване и медицинска грижа, свързана с техния ХИВ статус. Както при всички случаи в центъра, оказаната помощ е анонимна, безплатна и при спазване на всички правила за дискретност и анонимност.

Вижте видеата на CheckPoint София и Stray Sheep тук:

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още