Boys of My Youth от Christian Meola: История за израстването на всеки гей?

Никола Йотов

Снимки: Christian Meola / Boys of My Youth

Boys of My Youth (от англ. – "Момчетата от моето детство") е вторият късометражен филм от Christian Meola, който разглеждаме тук. Филмът комбинира снимки и кадри от Google Maps и съответно няма актьори, а само един разказвач. Но този филм не е само една история, той е съвкупност от хиляди такива, събрани в четири минути и 50 секунди. Снимките и разказът се допълват прекрасно, създавайки усещане са хармония между образ и звук. Фоновата музика е успокояваща и пренася зрителя в собственото му минало.

А всъщност как се случва? При първото гледане, историята звучи като да принадлежи лично на разказвача. Случките, за които чуваме, са детайлно описани от първо лице. Докато гледах този филм си представях сцените, но повече като страничен наблюдател.

Когато се впуснах за втори път, си бях наумил да потърся значението на думите и случките. Защо слушах непознат човек да ми разказва за детството си? Тогава осъзнах, че аз не слушам история на непознат. Това бе моята история и тази на някои от моите приятели. Разбира се, не всяка случка описваше моя живот, но веднага разбрах, че това не е просто историята на един човек – това са историите на много хора по света. И всяка история има своите разновидности, но и приликите са там.

Много хора от ЛГБТИ+ обществото в началото имат съмнения за своя пол и сексуална ориентация. Това произлиза от „традиционното“ мислене, че хетеросексуалността е „фабричната опция“. Както разказвачът от филма, така и много други хора се съмняват в своята сексуалност и понякога несъзнателно я потискат, за да избегнат отхвърляне от обществото. Но и много хора откриват, че дори и да отричат своите влечения, то подсъзнателно те са там и се проявяват независимо дали искаме или не.

„Бленуването“  по съученици и приятели също е нормално и идва от желанието за опит. В пубертета влеченията на всички се засилват, а към това се увеличава и тежестта на чуждото мнение. В такива ситуации ЛГБТИ+ хората са по-склонни да скрият всякакви следи от своите желания и да гледат с прикрита завист как техните връстници спокойно парадират с опита си с другия пол.

Във филма става дума и за бавното съзряване на разказвача, през което несъмнено много хора минават в един етап. Той преминава през завист към благодарност. Той разбира, че вкусът му се е променил, но не отрича ролята, която тези момчета са изиграли в оформянето на неговите предпочитания.

В Boys of My Youth има по нещо за всеки. Зрителят със сигурност ще открие частица от собствените си преживявания поне в една от описаните случки. За мен този филм напомня, че колкото и да е различен всеки от нас, това, което ни прави толкова специални е и това, което ни сплотява най-много.

Гледайте трейлъра на Boys of My Youth тук и последвайте Out.bg в Facebook и Instagram:

Прочетете още