Biden отмени забраната на Trump за трансджендър войници да служат в армията

Коста Каракашян

Снимка: White House / PR

Днес във Вашингтон новият президент на САЩ Joe Biden подписа изпълнителна заповед, която отменя забраната на администрацията на Trump за трансджендър хора да служат открито в армията.

Изявлението от Белия дом гласи: “Новата заповед предоставя възможност за всички американци, които са квалифицирани да служат във Армията на Съединените американски щати да имат възможността да го направят.”

Администрацията също сподели, че президент Biden вярва, че половата идентичност не бива да бъде пречка към службата и че силата на Америка се крие в многообразието ѝ.

Този ход отменя противоречивото решение на Trump от юли 2017 г. да забрани на трансджендър хората да служат в армията "в каквото и да е качество”, което пък беше отмяна на политика на администрацията на Obama от 2016.

Biden бе обещал да отмени дискриминационната политка на бившата администрация “още на първия ден” и активистки групи и трансджендър общността чакаха със затаен дъх.

“Отмяната на трансджендър забраната във армията е огромна стъпка напред към пълно равенство за ЛГБТИ+ общността и също така ще ни направи по-силни като нация” сподели Erin Uritis, главен изпълнителен директор на Out & Equal Workplace Advocates, организация за застъпничество за равенство на работното място.

Статистика от Министерството на отбраната през 2016 показва, че 1% или 8,980 активно служещи войници се идентифицрат като трансджендър. За същата година е имало още 5,727 трансджендър войници в резерва, което прави общата бройка към 14,707.

Решението следва друго историческо решение на Biden от миналата седмица, когато назначи трансджендър докторката Rachel Levine за помощник-министър на здравеопазването (Assistant Secretary of Health), правейки я първият транс човек на висш държавен пост в САЩ.

Източник: NBC News

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още