"Байкал" е майсторски поглед върху идентичността и свободата да я изразяваш

Снимки: Деян Барарев / "Байкал"

*ревюто съдържа спойлери за сюжета*

"Байкал" на режисьора Деян Барарев разказва за срещата между двама приятели - Филип (Иван Станчев) и Стоян (Александър Цеков), които не са се виждали от много време. В центъра на конфликта стои моментът, в който Стоян се появява на срещата облечен като жена. Филмът изследва мъжествеността и идентичността през този сблъсък на светове и мирогледи, от който приятелството между персонажите се променя.

Не отнема много време на конфликта да се развие, когато стъписан от облеклото на Стоян, Филип го нагрубява и си тръгва разгневен. Филмът борави с познати тропи по тази тематика, като например вербалната и физическа агресия като защитен механизъм в отговор на привидното предизвикателство и заплаха, които отправя различността.

Сценарият обаче изненадва с начина, по който сюжета се развива във втората половина от филма, където диалогът разкрива повече за някогашното приятелство между Филип и Стоян, а подтекстът придава многозначително измерение на драматичната ситуация. На този етап режисьорът преминава към близки кадри, които подсказват за нарастващата интимност между персонажите.

Изпълнението на Александър Цеков в ролята на Стоян, е изпълнено с нюанси, които подсказват непреклонността на персонажа му пред осезаемата опасност, която го грози, когато се разкрие. Иван Станчев пък в ролята на "мачото" Филип се откроява със силното си присъствие, с което умело подсказва за многопластовата идентичност, която се крие под тази фасада.

Визуално филмът се откроява със силни контрасти, а Деян Барарев умело борави с по-топла и по-студена светлина, за да пресъздаде нощната атмосфера и усещането за дебнеща опасност. Камерата се движи по начин, които поставя зрителя в рoлята на не чак толкова пасивен свидетел на действието, правейки ни още по-съпричастни към историята.

Атмосферата е напрегната по време на целия филм, за което допринася и звуковото оформление, било то чрез напрегнатите композиции или фона от коментара на футболния мач, които двамата герой гледат заедно. С изключение на един или два целенасочени контрапункта, които видимо изпъкват, почти няма момент на абсолютна тишина.

Най-интересното в "Байкал" е това, което режисьорът избира да не покаже, както и това, което остава неизказано между героите. Действието е изключително драматично по един тих и непреекспониран начин, което държи вниманието на зрителя от начало до край. "Байкал" драматизира какво се случва, когато се сблъскаме с една различна истина, особено когато тя разкрива нещо повече за нас самите.

Онлайн премиерата на "Байкал" предстои на 2-ри февруари в платформата Кинематограф.BG, като от 8 часа сутринта филмът ще бъде достъпен за 72 часа.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още