Aron le Fèvre: Ако продължаваме да работим, промяна ще има

Дилян Ценов

Снимки: Trine Skjøldberg за OUT.bg

България е единствената страна която няма да изпрати нито един политически представител на Копенхаген 2021. Имаме политически представители от всички европейски страни, включително Полша, Северна Македония, Черна Гора, Украйна, дори албанския омбудсман ще присъства. Но никой от България, въпреки изпратените от наша страна покани. А като се замислиш, България, Румъния, Хърватия се присъединиха по едно и също време към ЕС. За щастие, има представители на НПО сектора, които ще присъстват и ще могат да дадат гласност на ситуацията у вас.”

Думите са на Aron le Fèvre, ЛГБТИ+ активист и Директор на програмата по права на човека на международния форум Копенхаген 2021, който ще се проведе в датската столица от 12 до 22 август. Неговата задача е да организира всички важни дискусии в този панел от форума.

Смятан за едно от най-важните ЛГБТИ+ събития за годината, Копенхаген 2021 е форум, в чиято основа са две събития: WorldPride и EuroGames. В рамките на десет дни инициативата ще очертае основните предизвикателства пред ЛГБТИ+ общностите на европейско и международно ниво и ще обсъжда евентуални посоки, в които различни държави могат да си сътрудничат.

В думите на Aron няма упрек. Въпреки разочарованието, той подчертава, че за него това е актуалната ситуация в България, която с общи усилия на асоциациите, медиите и членовете от общността, би могла да бъде променена към по-добро.

И докато двамата си говорим, през юни тази година ЕС обяви, че ще предприеме законови действия спрямо полското правителство, заради политиката му на обособяване на т.нар. „зони, свободни от ЛГБТИ идеология”. През юли, Европейската комисия влезе в открит конфликт с унгарския министър-председател Viktor Orbán, заради предложения закон, който под прикритието за защита на децата, цели да дискриминира общността.

В България, по време на прайд месеца десетки събития в София и Пловдив бяха саботирани, а сградите на Rainbow Hub и The Steps бяха вандализирани. Нито една от тези прояви не беше отразена в масовите медии. Към това се добавя и актуалната политическа обстановка след изборите през юли, която засега не предполага някакви действия от страна на институциите за равноправие на ЛГБТИ+ хората.

Заради всичко това, и заради важността на Копенхаген 2021, Aron Le Fèvre е на корицата на OUT.bg за август, която е дело на датската фотографка Trine Skjøldberg.

ДИЛЯН: Нека започнем от началото. Кога и защо започна да се занимаваш с активизъм?

ARON: Започнах в студентските ми години. Учех международни отношения, бизнес администрация и право и направих стаж в холандското посолство в Казахстан. В даден момент посланикът получи запитвания защо не работи за повече приемственост на ЛГБТИ+ общността там, и аз като млад и ентусиазиран стажант изявих желание да му помагам в тази посока.

Мисля, че в този момент семето беше посято. Започнах да работя в сътрудничество с други посолства, и малко след това бях поканен от американското посолство в Казахстан. Така дейностите ни се разраснаха.

ДИЛЯН: Разкажи ни повече за Копенхаген 2021. Каква е твоята роля във форума?

ARON: Копенхаген 2021 е форум състоящ се от две събития - Световния прайд и Евроигрите. Целта е да разкажем историята и да работим върху проблемите на ЛГБТИ+ общността чрез призмата на няколко сфери: човешки права, изкуства и култура и спорт.

Аз съм директор на програмата по човешки права и съм отговорен за всички събития в тази посока, както и за връзката ни с посолствата и правителствата, които ще дойдат на събитието. Задачата ми е да организирам дискусиите и конференциите, които ще бъдат проведени с участието на правителствени представители, активисти, и на публиката, разбира се.

ДИЛЯН: Напоследък Европа се дели все по-ясно на два лагера по отношение на ЛГБТИ+ правата. Какви са основните предизвикателства пред активизма на европейско ниво?

ARON: Основната задача на Европейския съюз днес е да проведе ефективна политика към всички страни членки, за да започнат те да зачитат човешките права. ЕС работи вече в тази посока, но в някои сфери е твърде мек. В момента виждаме ясни различия между страните членки. Премиерът на Холандия например каза на Унгария, че ако не желае да зачита правата на ЛГБТИ+ хората, може да напусне. Макар и да се радвам, че той заема твърда позиция, не вярвам, че подобна мярка ще доведе до нещо добро. Защото така ще загубим една местна ЛГБТИ+ общност, която без ЕС няма да може да се възползва от свободите, които ние имаме.

ДИЛЯН: В такъв случай, какви конкретни мерки могат да бъдат предприети, за да се реагира на ситуации като тези в Унгария или Полша?

ARON: Мисля, че най-добре е да се спрат финансовите потоци към тези страни, да се провеждат разговори, да се работи дипломатично. Невъзможно е ЕС да действа както ни се иска, защото има много мерки, които не са в неговите правомощия. Но като една общност, като съюзници, ние трябва да говорим за това, да подкрепим хората в Унгария и да изясним какви биха били последствията за страната, ако тя погазва правата на тези хора.

ДИЛЯН: Как виждаш ролята на медиите в този процес?

ARON: Медиите са платформите, която достига до най-голям брой хора и затова са най-важният съюзник на всички малцинства. Тяхна задача е да покажат, че ние сме тук, не за да заплашваме другите или да изнасилваме деца, както внушава унгарският закон. Отворената и разнообразна медийна среда е гръбнакът на нашата общност.

ДИЛЯН: Давам пример с България, където в момента има няколко такива ЛГБТИ+ платформи. Но от другата страна има една част от масовите медии, които дори не могат да използват правилния речник, когато става въпрос за ЛГБТИ+ въпросите. За пример, в някои от тях все още се срещат изрази като „болен от СПИН” или „хомосексуалист”. Как може според теб да вървим към една по-толерантна медийна среда?

ARON: Мисля, че тук асоциациите и ЛГБТИ+ медиите имат ролята да образоват масовите медии. Впрочем, от това имаше нужда и тук в Дания. Ние образовахме медиите как да използват правилния речник, местоименията, как да отразяват борбата на движението. Знам, че това е трудна задача, но образованието по темата е много важно.

Ако някой не образова медиите, никога няма да вървим напред. Това е процес - хората ще правят грешки, но е важно е да се върви напред. Трябва обаче и медиите да имат желание да се подобрят, защото ако желанието от тяхна страна отсъства, тогава вече имаме друг проблем. Мисля, че е много важно медиите да бъдат поканени на дискусии, да се правят курсове за тях, за да знаят те за какво е тази борба и как да я комуникират правилно.

ДИЛЯН: Спомена по-рано, че България е единствената страна на Копенхаген 2021, на която няма да има политически представители от нито една институция. Очевидно ЛГБТИ+ каузата не е приоритет за тях. Вече изяснихме и ситуацията с медиите. У нас има активен НПО сектор, но той не среща подкрепа нито от политиците, нито от медиите. Коя е следващата стъпка според теб?

ARON: В последните години се убедих, че следващата стъпка е хора като теб, като Лили (бел. авт. Лилия Драгоева, Изпълнителен директор на Фондация „Билитис”), като Коста (бел. авт. Коста Каракашян, главен редактор на OUT.bg), да се внедрят в политическите институции, за да променят ситуацията отвътре.

Много e важно общността да повярва, че има активисти, които могат да да започнат кариера в политиката. Ако всички се обединим, няколко души могат да бъдат избрани и да изискват действия, да бъдат видими. Все повече се убеждавам колко е важно да имаш хора в политиката, ако искаш да има промяна. Сега чакаме други хора да говорят за нас. Трябва ние да говорим за себе си. Да влезем в парламента, а не да стоим отстрани само защото политиците не вършат работа или не ни приемат. Ако искаме промяна, нека го направим сами. Отговорността е в нас като общност, колкото и трудно да е това.

ДИЛЯН: Какъв съвет би дал на младите активисти, които искат да се посветят на ЛГБТИ+ каузата?

ARON: Бих отправил послание по-скоро към хората, които вече са в тази сфера. Не се затваряйте за младите активисти. Длъжни сте да ги подкрепяте и да ги окуражавате, защото те имат свой собствен глас. Ваша отговорност е да научите следващото поколение активисти на това, което вие знаете.

А към младите активисти – просто го направете. Няма да бъде лесно, но си струва, защото ние сме една общност. В определен момент ще има промяна и тя ще бъде в нашата полза. Ако продължаваме да работим, нямам съмнение, че това ще се случи.

Форумът Копенхаген 2021 ще се проведе в датската столица от 12 до 22 август. Очаквайте репортажите ни от форумът по права на човека, WorldPride и EuroGames.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още