Американският шампион по ски Hig Roberts се разкрива като гей

Коста Каракашян

Снимки: Hig Roberts / Instagram

Точно преди празниците, 29-годишният състезател по ски алпийски дисциплини публично се разкри като гей мъж, заявявайки пред The New York Times: “Готов съм да бъда щастлив”.

Hig Roberts е двукратен носител на националната титла по алпийски ски и има 31 старта в Световната купа между 2015 - 2019. Започва да кара ски на едва две години, а за първи път започва да поставя под въпрос своята сексуалност на около 12.

Бързо му се налага да потуши тези съмнения, за да се фокусира върху кариерата си в един спорт, доминиран от мачо културата и консерватизма. Пред The New York Times, той споделя, че дори и в най-ключовите моменти на състезанията не е могъл да се фокусира върху задачата пред него. “Да не мога да бъда себе си и да бъда открит гей мъж в арената на професионалния спорт наистина влияеше на представянето и концентрацията ми”. 

Една сутрин по време на подготовката за състезание през март 2019, той решава да прекъсне професионалната си кариера. “Обичам този спорт повече от всичко друго. Голям късметлия съм да се занимавам с него, но не мога да продължавам така без да се превърна в човека, който трябва да стана. За всички нас, смятам, че една от големите цели е да бъдем щастливи и истински”.

Въпреки, че се е оттеглил от спорта, Roberts остава като един от най-успешните открити гей спортисти. Преди пет години, друг американски скиор и олимпиец Gus Kenworthy също се разкри като гей мъж. 

За себе си, Roberts казва: “Аз съм гей. Част е от мен и се гордея с това, и съм готов да бъда щастлив”.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram.

Прочетете още