Алек Сандър: Искам да покажа на младите, че има и друг тип мъжественост

Дилян Ценов

Снимки: Евгени Кирилов / Out.bg (grooming: Свилен Георгиев - Сисо, Алек е облечен с боксерки CDLP и crop top 45 Street)

Алек Сандър има няколко чувала с истории, които е готов да разкаже. За музиката, песните, любовта, животът между София, Берлин, Ню Йорк и Лос Анжелис, за нощния живот, който е негова слабост.

Певец, композитор, модел, влогър... Алек не се ограничава до една професия, за да разгърне целия си творчески потенциал. Срещата ни се случва броени дни преди излизането на новия му сингъл, Keep Waiting, и дни преди той да пусне профила си в OnlyFans. Това са само част от настоящите проекти на Алек – в следващите месеци, които той ще прекара в Лос Анжелис, му предстои пускането на още един сингъл и много часове, прекарани в създаване на онлайн съдържание. С каквото и да се занимава обаче, във всичките му проекти откриваме една обща черта - онази ексцентричност, която е ключова за неговия образ.

Във време, в което хетеронормативните идеали отстъпват все повече пред една по-флуидна представа за това, кое е "мъжко", Алек Сандър не признава границите и рамките – нито в работата си, нито в личния си живот. Клиповете му имат широк отзвук сред ЛГБТИ+ публиката, а самият той, покрай работата си с хора от общността, приема ЛГБТИ+ каузите като своя мисия. Днес целта му е да бъде този ролеви модел за младите хора, какъвто той на техните години не е имал.

Дни преди премиерата на новия му клип, Алек Сандър е на априлската корица на Out.bg.

ДИЛЯН: Алек, намираме те в Лос Анжелис. Върху какво работиш в момента?

АЛЕК: Сега работя върху много проекти едновременно. Съвсем скоро пускам моя профил в OnlyFans. Това е нещо което от много месеци подготвям и имах голям дебат със себе си дали съм готов да го направя. Освен това пускам и нов клип на 30 април. Подготвям също така една лятна песен, която ще излезе през юни и към нея ще има видеоклип. Едновременно с това създавам съдържание и за влога ми в YouTube.

ДИЛЯН: Разкажи повече за тази нова песен.

АЛЕК: Песента се казва Keep Waiting и се появи много спонтанно, когато попаднах на един бийт, докато работих по лятната песен. Аз често така работя: когато чуя някакъв инструментал, който ми харесва, изпявам някакво канто, в което има частични думи и по това канто се съставя финалният текст. Така в случая се вдъхнових от този бийт, изпях отгоре мелодията, а после Jaake Castro донаписа и оформи текста.

ДИЛЯН: Песента се казва Keep Waiting. Какво чака Алек?

АЛЕК: В този конкретен случай става въпрос за една моя дълга връзка с едно момиче, която трябваше да приключи. Но дълго време нямах смелостта да направя финалната стъпка и продължавах да чакам, и да чакам, и точно това чувство с Jaake искахме да опишем в текста. Това да бъдеш хванат като в клетка в една връзка, за която знаеш, че е токсична, но сърцето ти не ти позволява да я прекратиш.

ДИЛЯН: Кой беше моментът, в който си каза че спираш да чакаш?

АЛЕК: Това е доста лична история, но мога само да кажа, че бях женен и в един момент осъзнах, че бях опитал всичко, за да спася нашия брак. Но от един момент нататък, вече не можех да бъда част от този кръг, който няма начало и край.

ДИЛЯН: Във всичките ти текстове ли има автобиографичен момент?

АЛЕК: Има, да! И най-интересното е, че в една моя стара песен от 2013, I Adore You, аз сякаш предсказах бъдещето си. В клипа на тази песен аз преследвам същата тази въпросна жена, с която тогава бяхме само приятели. Но на финала тя разбива сърцето ми. Няколко години по-късно се ожених за тази жена, много се обичахме, но накрая нещата се случиха също както в клипа - с много сълзи и много драма. И с тази песен като че ли предсказах това, което ми се случи години по-късно.  

ДИЛЯН: Помага ли ти музиката да преминеш по-лесно през такива трудни периоди?

АЛЕК: Музиката ми помага много, когато нещо се върти в главата ми, да го преработя и да го изкарам от тялото си. Като терапия е малко. Например, имал съм дни, които съм се чудел как ще ги преживея, и в такива моменти дори само да си тананикам някакви безсмислени неща, ми е помагало. Самото изпяване има много терапевтичен момент.

ДИЛЯН: Разкажи ми за профила в OnlyFans. Все повече хора от поп културата с ориентират към платформата. Каква е твоята история?

АЛЕК: Всичко започна през миналата есен, когато все повече фенове започнаха да ме питат дали смятам да си направя профил. В началото за мен това беше твърде порнографско, но с времето получавах още запитвания, пък и все повече известни хора си направиха OnlyFans. Започнах и да снимам с някои фотографи, които качваха материалите в техните профили, но и те ме съветваха да помисля.

В същото време дългото отсъствие на клубната сцена започна да ми влияе. Аз съм човек, който много обича клубовете на Ню Йорк и Берлин, а там голотата и фетишизмът са нещо съвсем нормално. Но тъй като от една година няма къде да нося моите фетиш дрехи и няма къде да покажа моята по-разкрепостена сексуалност, видях в OnlyFans възможност да изживея тази форма на хедонизъм. Целта ми не е да покажа на максимален брой хора члена ми (това изобщо няма да го има), а да покажа тази част от мен, която в момента е заглушена.

ДИЛЯН: На какво съдържание ще залагаш, освен фетиш облеклото?

АЛЕК: По-скоро неща, които в другите социални мрежи биха били цензурирани. Но не и неща, които са готови за порносайтовете. Не е необходимо да правиш порно, за да бъдеш в OnlyFans. Мисля, че има много хора, на които мога да помогна, за да се чувстват и те на свой ред по-освободени. Като някакъв вид ролеви модел. Искам да покажа на другите, най-вече на младите, че може да има и един друг тип мъжественост.  

ДИЛЯН: Говориш за това как искаш да бъдеш ролеви модел. Какви бариери би искал да счупиш с личния си пример?

АЛЕК: Искам да спра тази наша склонност да слагаме всички хора в рамки. Сякаш ако изглеждаш по определен начин, си гей, ако изглеждаш по друг, си хетеро. Какви са тези рамки? Повечето хора не пасват в нито една рамка. За мен всички ние сме толкова многопластови, и колкото по-млади се освободим от тези лимити, толкова по-бързо ще намерим общото помежду ни. Хората ще могат да се фокусират върху истинските неща, а не върху стереотипите.

ДИЛЯН: Това ли те мотивира да заставаш зад ЛГБТИ+ каузите?

АЛЕК: Всъщност аз от 19-годишен, когато започнах моделската си кариера, живея в либерален свободен свят и работя с много хора от ЛГБТИ+ общността. Чувствам се част от това общество, понеже за мен в него са всички хора, които не мислят по онзи хетеронормативен начин. ЛГБТИ+ спектърът е един много пъстър кръг от разнообразни хора, които са част от моята работа като модел, артист, музикант.

ДИЛЯН: Мислиш ли, че щеше да имаш тази гледна точка, ако не беше живял в градове като Ню Йорк, Берлин, Лос Анжелис?

АЛЕК: Ако бях останал в България, може би този момент щеше да дойде по-късно. Но определено ми помогна това, че обикалях света и живях на места като Ню Йорк и Берлин. Когато бях малък, щеше да ми помогне да имам ролеви модели.

ДИЛЯН: Ти си певец, музикант, модел, композираш, пишеш текстове. Какъв си преди всичко?

АЛЕК: Винаги съм се приемал като музикант-композитор, защото баща ми е оперен певец и от малък съм отраснал с музиката. На практика от шестгодишен създавам музикално съдържание, и това винаги е било базата на всичко.

Но в днешно време професията ни изкисква толкова много различни неща (например създаването на онлайн съдържание) и това отнема много време. Като един истински близнак имам няколко неща, които правя едновременно и според мен това е формулата в днешно време. За да е успешен един човек, той трябва да бъде гъвкав и да прави няколко неща. Вече са много малко хората, които от завършване на университета до края на живота си работят една и съща професия.

Повече информация относно проектите на Алек Сандър, можете да откриете в YouTube, Instagram и Facebook.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още