#AfterTheHype: В Chromatica нито едно нещо не е по-велико от друго

Ясен Неделчев

Снимка: Lady Gaga / Chromatica

Днес в #AfterTheHype говорим за шестия студиен албум на Lady Gaga, а именно - Chromatica, за вдъхновението зад творбите в него, за странната обстановка в която бе пуснат и за самата Gaga като артист и човек.

Историята на албума започва още лятото на 2019-та година, когато Haus Laboratories (бранда за грим) на певицата е пуснат на пазара. Музиката към промо материалите не звучи като обикновена рекламна музика, а като инструментал и композиция от албум на Gaga, което само разпалва още повече слуховете за следващия ѝ албум.

След тези първоначални слухове - затишие. През остатъка от годината певицата само загатва тук и там за нова музика, но никъде не биват споменати дата или концепция.

Годината е 2020, датата е 28 февруари и първия сингъл от албума, Stupid Love, вече е факт. Песента бива посрещната позитивно от публиката и донякъде загатва за звука, който ще чуем в останалите творби от албума. Тежките синтезаторни звуци и перкусии от 80-те, throwback звукът присъщ за 2020-та и силните бумтящи вокали на певицата - Stupid Love дойде като че ли отникъде и същевременно напълно очаквано като завръщане.

Първоначално албумът трябва да излезе на 10-ти април, но поради пандемичната обстановка по целия свят бива отложен със 7 седмици, като певицата фокусира усилията си в съвместна работа със Световната здравна организация по набиране на средства за борба с COVID-19 по света. Турнето за албумът също се отлага, като в момента го очакваме през лятото на 2021 г.

Навлизайки в май месец и наближавайки неговия край, феновете на певицата са по-развълнувани от всякога за албума и за творбите в него. На 22 май излиза колаборацията с Ariana Grande - Rain On Me, a на 28 май, ден преди официалното пускане на албума в продажба, тръгва промо сингъла с корейската поп група BlackPink - Sour Candy. Траковете са вдъхновени от клубната музика с реверанси към жанра през 90-те и 2000-те години и загатват за друга музикална тематика в Chromatica, а именно любимата на Gaga и феновете ѝ денс поп електронна вълна.

Ден по-късно, на 29 май, Chromatica e пуснат в продажба.

Албумът е доста силно концептуален - при пускането му от край до край, всяка песен прелива в следващата, като някои от преливащите моменти в албума дори станаха класики и доста популярни в интернет като миймове. Говорим, разбира се, за Chromatica 2 към 911 transition-a!

Началото на албума, средната му точка и финалът му са разделени на подраздели или както ги нарича певицата - светове (Chromatica 1, Chromatica 2 и Chromatica 3).

Тя дори споменава в Twitter, че най-добрия начин за слушане и за схващане на цялостната идея и “историята ѝ” е албумът да се слуша от край до край без прекъсване.

По албумът и по неговия специфичен throwback звук, вдъхновен от клубната електронна и хаус музика на 90-те, работят известни диджеи и продуценти като Bloodpop, Burns, Axwell и Tchami.

Самите композиции не са изключително експериментални и сякаш са направени за да привлекат вниманието едновременно на фен базата на Gaga и на по-обширната музикална публика с танцувални денс поп композиции.

Минимализмът на аранжиментите, обаче не е негативна черта, а всъщност дори позволява на друг много важен елемент в албума да изпъкне дори още повече - текстовете.

Самата Gaga споделя, че Chromatica като албум е компилация от произведения посветени на психичното здраве и конкретно на нейното собствено съзнание.

Концепцията за мястото Хроматика и различните му светове, в които надникваме като слушатели ни помага да надникнем в съзнанието на певицата.

В текстовете на песни като Alice, Rain On Me, Fun Tonight и Sine From Above се говори за борбата на човек със себе си и желанието да намериш сили да продължиш въпреки всичко, за това че е нормално да не се чувстваш добре, за силата на човешкия дух.

Sick and tired of waking up
Screaming at the top of my lungs
Think I might have just left myself behind…

...My name isn't Alice
But I'll keep looking, I'll keep looking for Wonderland

-Alice

I'd rather be dry, but at least I'm alive
Rain on me, rain, rain
Rain on me

-Rain On Me

В песни като Free Woman, Plastic Doll и Sour Candy можем да чуем и елементи свързани с феминизма и женската свобода. Певицата споделя откровено за себе си - напълно осъзната и в контрол.

I'm not nothing without a steady hand
I'm not nothing unless I know I can
I'm still something if I don't got a man
I'm a free woman

-Free Woman

В песните 911 и Replay, певицата споделя за проблемите с психичното си здраве най-откровено - за вътрешните гласове на съмнение и за травмите причинени от минали връзки - определено текстовете с най-много тежест в албума.

Turning up emotional faders
Keep repeating self-hating phrases
I have heard enough of these voices
Almost like I have no choice…

...My biggest enemy is me
Pop a 911…
...Ever since day one
Pop a 911
Then pop another one

-911

I don't know what to do, you don't know what to say
The scars on my mind are on replay, replay
The monster inside you is torturing me
The scars on my mind are on replay…

...Every single day, yeah, I dig a grave
Then I sit inside it wondering if I'll behave

-Replay

Разбира се, албумът не съдържа само песни свързани с травма, и болка. Песни като Stupid Love и Enigma говорят за радостта от любовта и чувствата на еуфория и вълнение, които човек изпитва когато в влюбен в някого, а Babylon, с throwback звукът, напомнящ доста за песни като Vogue на Madonna се превърна в моментална класика в жанра. 

Изобилието от тематики в текстовете, обединени под общия звук на инструменталите създава магията на Chromatica.

Като сложното, цветно и понякога мрачно и страшно съзнание на артиста - Chromatica е цветна, вълнуваща, пълна с всякакви емоции и трудна за разбиране от първия път - всичко това, обединено в една творба.

Голяма част от албумът заслужава второ, трето и дори още много слушания за да се схване идеята зад творчеството.

Въпреки сложната, на моменти абстрактна концепция, проблемите с пускането на пазара, отменените турнета и проблемите свързани с пандемията, албумът запазва мястото си в съзнанието на почитателите на певицата и в музикалната индустрия като един от най-важните албуми за 2020-та - поредния такъв от серия успешни проекти на Lady Gaga, в нейното развитие като артист, и в емоционалното ѝ пътешествие в живота като човек.

Албумът Chromatica e достъпен във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини. Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още