#AfterTheHype: Olivia Rodrigo говори смело за емоциите, които всички крием

Ясен Неделчев

Снимка: Olivia Rodrigo / Youtube

Olivia Rodrigo e име, което напоследък се чува все повече и повече не само в интернет, но и в мейнстрийм медиите и музикалните среди. От ранния ѝ допир с индустрията и кариерата ѝ в Disney Channel, до мега хита driver’s licence, и последвалия албум Sour - в днешния #AfterTheHype ще обсъдим всичко свързано с едва 18-годишната Olivia, превърнала се в световна сензация.

Родена през 2003-та година в Калифорния в семейство на семеен терапевт и учителка, Rodrigo не идва от типично музикално семейство. Любовта ѝ към музиката е разпалена на ранна възраст, слушайки любимите записи и албуми на родителите си - алтернативни рок изпълнители и групи като No Doubt, Pearl Jam, The White Stripes и Green Day.

По-нататъшния ѝ интерес към изкуство се проявява когато започва вокални и актьорски уроци на едва 6-годишна възраст, като до 12-годишна вече може да свири на пиано и китара. Като едно от вдъхновения си за писане на музика и песни, певицата цитира кънтри музиката и главно изпълнители като Taylor Swift. 

Страстта ѝ към музиката и актьорското майсторство ѝ печелят роли в реклами и продукции като от 2015 г. до 2019 г. тя участва в множество такива под продуцентската шапка на Disney Channel. Родриго дори успява да използва и певческите и писателските си таланти, участвайки в писането на песните All I Want и Just for a Moment за шоуто High School Musical: The Musical: The Series за Disney+.

През 2020-та г. певицата сключва договор с лейбълите Interscope Records и Geffen Records. На 8-ми януари тази година излиза и първия ѝ сингъл driver’s license, който по-късно става първи сингъл от албума Sour.

Още през първата седмица сингълът получава признания от музикалните критици като дебютира на първо място в Billboard Hot 100. Песента също чупи рекорд за най-много стриймове в един ден в музикалната платформа Spotify. Рекордът е отново счупен от песента на следващия ден с 15.7 и 17 милиона световни стрийма на 11-ти и 12-ти януари. Последвалите сингли deja vu, good 4 u, traitor и brutal също оглавяват позиции в челната десятка на Billboard Hot 100.

След успехите на промо синглите, първоначално планирания като EP, вече цял албум Sour излиза на пазара на 21 май.

Музиката в албума е доста силно вдъхновена от гръндж и поп-рок/алтернативната сцена в музиката, силно изявена в късните 2000-и години. Някои критици дори споделят мнението, че албума и творчеството в него доста силно напомнят на “емо” вълната в индустрията през 2005-2008 г.

Текстовете на песните в албума са с доста силно изявена емоционалност. В интервюта певицата споделя, че голяма част от вдъхновението са емоциите, на които не се гледа с особено добро око в обществото, особено при младите хора. Биват засегнати теми като болка, страдание от неосъществена любов, завист, емоционална нестабилност, и др.

Well, good for you, I guess you moved on really easily…
...Good for you, you're doing great out there without me, baby
Like a damn sociopath!

Maybe I'm too emotional
Or maybe you never cared at all

-good 4 u, Olivia Rodrigo

На това да бъдеш гневен, завистлив, “прекалено емоционален” или тъжен може да се погледне като че ли си хленчещ или оплакващ се. Реших да говоря открито за тези чувства и емоции, дори на хората да не им е удобно за слушат за тях. Направих всичко, което е по силите ми - всичко останало е извън контрола ми.”, споделя певицата в интервю за тематиката на албума пред The Face.

I think, I think too much
'Bout kids who don't know me
I'm so sick of myself
I'd rather be, rather be
Anyone, anyone else
But jealousy, jealousy
Started followin' me

-jealousy, jealousy, Olivia Rodrigo

Интересен кръговратен момент в историята на албума, е че едното от първите вдъхновения на певицата, а именно Taylor Swift е един от авторите на една от песните в албума на Родриго: 1 step forward, 3 steps back - класическа песен за любовта и неуспехите в нея.

'Cause it's always one step forward and three steps back
I'm the love of your life until I make you mad
It's always one step forward and three steps back
Do you love me, want me, hate me? Boy, I don't understand
No, I don't understand

-1 step forward, 3 steps back, Olivia Rodrigo

От продукцията до текстовете и до промоцията покрай албума, Sour e един от най-пъстрите и многостранни албуми за емоционалното преживяване в живота и за израстването на човек. Една от множеството титли, които албумът получава от критиците е за “най-добър “coming of age” албум”, като дори бива сравняван с ранното творчество на Taylor Swift и Lorde.

Интересен факт за певицата и за кариерата ѝ, е че договорът който е сключила с продуцентските си компании и дава ексклузивни права над мастърите на песните ѝ - едно изключително зряло и пресметнато решение, особено за млад артист.

Olivia Rodrigo знае какво прави. С опит в индустрията и множество таланти тя е тук да покаже многостранното си творчество и да бъде много повече от one-hit wonder.

Богата палитра от звуци и тематики, обединени под една обща тема и енергия очаква слушателите на албума и феновете на певицата. Нямаме търпение да чуем още и да следваме творческия и път и занапред.

Албумът Sour e достъпен във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още