#AfterTheHype: Lil Nas X е вечно усмихнат каубой в цветовете на дъгата

Ясен Неделчев

Снимка: Lil Nas X / Twitter

Lamar Montero Hill е aмерикански рапър, певец и текстописец, познат на повечето ни като Lil Nas X. Като от нищото той завладя сърцата ни и привлече вниманието на целия свят с мега хита Old Town Road последван от невероятен успех, множество колаборации и албума 7.

Днес ще поговорим за историята и кариерата на артиста, за първия му албум, както и за скандалния му имидж и творчеството му в момента и в бъдеще.

Музикалното пътешествие на Lil Nas X започва много преди Old Town Road. Още в ранните си тийнейджърски години артистът се занимава активно с музика, свирейки на тромпет и черпейки музикално и артистично вдъхновение от баща си - госпъл певец. По- късно започва да пише и пуска парчета по стрийминг платформите и YouTube, използвайки активното си онлайн присъствие като метод за реклама. В най-различни социални медии като Twitter, Instagram и Vine, Nas прави кратки видеа с най-различни аудитории и креативни посоки - единия от най-успешните му онлайн креативни аутлети бивайки фен акаунт за Nicki Minaj. Nas цитира уменията си в социалните медии като един от главните катализатори за по-късно придобитата му слава.

В края на 2018 година, Nas купува бийт от холандския продуцент YoungKio за 30 долара. Бийтът е типичния за тогавашната музика трап бийт, но със скрита клопка - семпъл от песента на Nine Inch Nails, Ghost IV – 34, придаващ на аранжимента кънтри енергия. След скромно записани вокали и продуциране от страна на Nas, на 3-ти Декември 2018 година Old Town Road бива независимо пусната.

Незабавно песента става хит навсякъде, главно в TikTok, където новото тогава предизвикателство #YeeHawChallenge, използващо песента набира популярност.

За отрицателно време Nas придобива не само местна, а световна популярност, с участия навсякъде, включително и в старото си училище, печелейки любовта на всички с чаровните си характер и персона.

След покачването си до номер 1 на Billboard кънтри класациите, където се задържа 19 седмици, Old Town Road, бива смъкната оттам. Обяснението е, че аранжиментът не е "достатъчно кънтри" за тях - твърдение, което кънтри певецът Billy Ray Cyrus не приема добре.

Резултатът е ремикс на песента с негово участие и видеоклип, които правят песента още по-популярна и съответно водят до още ремикси, затвърждаващи Nas на сцената.

След "свирепо наддаване" между продуцентските компании, Nas подписва договор с Columbia Records и започва работа по първия си албум 7, който пуска през лятото на 2019 година.

Звукът на албумът е доста сигурен и еднотипен с тогавашната музикална сцена, с доста силни реверанси към трап и хип-хоп продукциите. Критиците описват комбинацията от различни звуци под една тематика "като детска зърнена закуска" - цветна, хаотична, но странно пристрастяваща.

Множество от критиците не могат да разберат кой е Nas като артист и какво се крие зад публичната персона. Разнообразието от тематики на текстовете на албума не помага с това, а дори нахъсва критиците.

В албумът вземат участие лица като Cardi B като на тракове като Rodeo, който следва вече добре утвърдената каубойска тематика на Nas и говори за потенциален, но не добре описан любовен интерес:

If I took you everywhere, then well, you wouldn't know how to walk
If I spoke on your behalf, then well, you wouldn't know how to talk
If I gave you everything and everything is what I bought
I can take it all back, I never cared 'bout what you thought

-Rodeo, Lil Nas X

В текстове като този на Panini, Nas сякаш предвижда ситуацията с критиците. Артистът също говори за новопридобитата си слава и как тя му повлиява, директно адресирайки ситуацията с Billboard класациите и обръщайки се към тези, които са го подкрепяли, но после са го изоставили:

Ayy, Panini, don't you be a meanie
Thought you wanted me to go up
Why you tryna keep me teeny?...

...Now they need me, number one on streaming
Oh yeah, you used to love me
So what happened, what's the meaning?

-Panini, Lil Nas X 

Под акомпанимента на танцувалната музика на трака Nas задава главния въпрос за тогавашната му ситуация: “Just say to me what you want from me”

Един от най-интересните текстове, обаче, е този на C7osure. Самия Nas призовава феновете и публиката да слушат внимателно текстът на песента преди юни месец (Pride месецът) да приключи:

True say, I want and I need
To let go, use my time to be free…
...Ain't no more actin', man, that forecast say I should just let me grow
No more red light for me, baby, only green, I gotta go

-C7osure, Lil Nas X

Чрез текста и този туийт Nas официално и публично се разкрива пред света. Така той показва на целия свят кой е, без да се срамува.

Неразбирането от страна на критиците, критиката за това че "не знаем кой всъщност е той", скандалът с Billboard - върху всичко това се струпа нова вълна от потенциални нападки - въпреки това, Nas бива посрещнат с невероятна подкрепа от мнозинството от феновете и индустрията.

Разкриването му пред света му позволява да бъде себе си както никога досега, да ни покаже колко екстравагантен, свеж и забавен е всъщност и какво се крие зад криворазбраните персона и музика.

На днешен ден Nas открито говори за себе си като член на ЛГБТИ+ общността без страх, поемайки пълната отговорност на модел за подражание.

И в изкуството, и в живота си артистът споменава, че иска да покаже, че е възможно да си чернокож, хомосексуален и като цяло различен от "нормата" и все пак да постигнеш успех.

"Все още съм онзи подходящ за цялото семейство каубой и образ, но имам и други черти и страни на характера си." - споменава рапърът пред музикалната платформа Genius.

Независимо от критиките и от всички скандали през които е минал Lil Nas X, той продължава да ни радва с нова музика и невероятни проекти като скорошно пуснатата песен Call Me By Your Name и предстоящия му албум Montero.

Всичко тръгна от един вечно усмихнат каубой, от един албум: 7 - като цветовете на дъгата.

Албумът 7 е достъпен във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още