#AfterTheHype: Born This Way празнува правото да бъдеш себе си

Ясен Неделчев

Снимка: Lady Gaga / Twitter

Прайд месецът почти приключи и тържествата минаха, но ние от Out.bg и #AfterTheHype сме решени да направим още едно ЛГБТИ+ албум ревю преди края на юни, за да отпразнуваме сезона - Born This Way.

Албумът навърши 10 години преди месец, а самата Gaga дори пусна юбилейно издание преди броени дни, включващо кавъри на някои от най-култовите песни от него. В това издание нека обсъдим един от най-легендарните албуми не само за певицата, а и за ЛГБТИ+ общността и музикалната сцена. Разбира се, ще обърнем внимание и на неговия статут и значение в индустрията и за в бъдеще. 

Историята на албума започва още през 2010 година. Gaga е на върха на първата вълна от популярност в кариерата си, албумите The Fame и The Fame Monster (с множеството успешни сингли от тях) се радват на изключителен успех по класациите, а Little Monsters феновете на певицата с нетърпение очакват следващия ѝ проект.

В интервюта същата година певицата споменава, че работи усърдно по новия си албум, като почти е приключила с писането на текстовете - нова музика може да се очаква през 2011 г.

След кратко затишие от нейна страна, през септември 2010 г., на MTV VMA наградите, Gaga се появява облечена в легендарната рокля от месо. Певицата приема наградата за видео на годината за песента Bad Romance. След прочувствена благодарствена реч следва кратко акапелно изпълнение на Born This Way - главния сингъл от едноименния албум. Това е първия път, в който светът и феновете на Gaga чуват част от това какво предстои в него.

Песента и видеото към Born This Way излизат на 11 февруари през 2011 г. Сингълът веднага става хит, най-вече в ЛГБТИ+ общността, като също става най-бързо продаваната песен в iTunes някога дотогава.

В интервю певицата споделя, че иска албумът и песните в него да са “химнът на поколението” - тържествено празнуващи правото да бъдеш себе си. Born This Way и следващите два промоционални сингли Judas и The Edge Of Glory звучат точно така, като на моменти дори и леко бунтарско.

След достатъчно загатване за албума с промо сингли и слухове той излиза на пазара на 23 май 2011 г.

Звукът на албума е вече класическия за Gaga поп/synth-поп звук, но в Born This Way той бива смесен с нови експериментални тогава за певицата елементи.

Въпреки че главния жанр на албума е определен като денс-поп, множество от композициите и аранжиментите включват електрически китари и органи, акустични китари и цигулки и дори на моменти цял грегориански хор и оперни елементи като в песните Bloody Mary и Government Hooker.

Gaga цитира най-различни артисти като вдъхновение за звука на албума - Prince, Queen, Iron Maiden, Kiss, TLC, Madonna, Whitney Houston и Bruce Springsteen са само няколко от множеството.

Темите в албума са многостранни, провокативни и на моменти скандални за тогавашното общество, особено за американската публика. Въпреки това възпяването на “табу” темите гарантира на албума повече любов и подкрепа от “различните” отколкото критика от традиционалистите.

В албума открито се говори за сексуалност, религия, свобода, феминизъм и индивидуализъм, като няколко от най-силните и най-добре познатите текстове са този на гореспоменатата Born This Way...

I'm beautiful in my way
'Cause God makes no mistakes
I'm on the right track, baby
I was born this way

-Born This Way, Lady Gaga

...но също и този на Scheiße.

Love is objectified by what men say is right...
...But high-heeled feminists, tell lessons far from this
Express your woman-kind
Fight for your right (Fight for your right)...
...If you're a strong female,
You don't need permission.

-Scheiße, Lady Gaga

Определено една от най-скандалните песни, жертва на сериозна критика е Judas, в чиято текст и видео се правят множество религиозни препратки, пречупени през лещата на поп изкуството.

Песента и видеото биват забранени в множество държави по целия свят където тематиките им са определени за светотатство, като Gaga дори бива критикувана и съпоствена с “истински изпълнители с истински талант”, а времето в което албумът е представен (по време на Страстната седмица) бива сериозно критикувано.

В някои държави, където хомосексуалността е забранена по закон, албумът дори е забранен за продажба като за причина се цитира “директната опозиция на албума и темите в него със законите и вярванията на държавата”.

Въпреки табу натурата си албумът успява да продаде 1 милион копия в САЩ още през първата седмица след издаването си, а след това става третия най-продаван албум за 2011 година в целия свят с 6 милиона копия.

Албумът е единия от най-легендарните ЛГБТИ+ албуми като също заема позиция в класацията на Billboard с “500-те най-велики албума на всички времена”.

До ден днешен произведенията от Born This Way ерата са класика за куиър културата и са възпявани и празнувани от членове на общността по целия свят - наскоро отново популяризиралата се в TikTok Judas, например, възроди интереса към албума като че ли точно за юбилея му.

Десетгодишното юбилейно издание вдъхва нов живот на песните в албума - някои от най-легендарните му песни (Marry The Night, Judas, Highway Unicorn (Road To Love), Yoü And I, The Edge Of Glory и Born This Way), са преродени в духа на 2021 г. от култови артисти като Kylie Minogue, Big Freedia, Years & Years и др., като запазват енергията и значението си, но със нова и свежа енергия.

Въпреки че “скандалния” и “табу” имидж на албума му гарантира моменталната критика и дори омраза от дадени групи и въпреки крайностите като забрани за продажба, и това отмина. Нещата затихнаха, забраните паднаха, но едно нещо остава постоянно - значението, което албумът има до ден днешен за ЛГБТИ+ обществото, особено пуснат тогава.

До ден днешен произведението остава вдъхновение за много и всички се радваме все толкова на песните му, особено в лицето на омразата и ограниченото мислене, и особено по време на Прайд - по думите на Gaga: тържествено празнуваме себе си и сме горди с това, което сме.

Албумите Born This Way и Born This Way The Tenth Anniversary са достъпни във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още