#AfterTheHype: Пъстротата на Kim Petras и Clarity

Ясен Неделчев

Снимка: Kim Petras / Youtube

С настъпването на лятото и на Прайд сезона, в това издание на #AfterTheHype разглеждаме още един много обичан ЛГБТИ+ артист - Kim Petras.

Ще поговорим за биографията ѝ, за развитието ѝ като артист, както и за първия ѝ студиен албум - Clarity.

Родена и израснала в Германия, Petras нашумява още като тийнейджър в публичните среди с личната си история - предавания като This Morning я описват като “най-младото трансджендър момиче в света” и я канят да разкаже за себе си и за преживяванията си.

Още от тези ранни интервюта тя споделя за страстта си към музиката и за мечтите и амбициите си свързани с индустрията - ранните ѝ творби датират точно до това време.

След встъпването си в музикалните среди, в периода от 2008-ма до 2014-та, Petras записва демота и колаборации с множество немски артисти и продуценти, като качва голяма част от тях в SoundCloud и набира известна популярност в онлайн музикалните сфери.

Истинския тласък в кариерата ѝ идва през 2017-та когато певицата започва да пуска музика самостоятелно, без лейбъл и без голяма продуцентска компания зад гърба си. Дебютната ѝ песен I Don’t Want It At All бързо набира популярност заради закачливия си текст и участието на Paris Hilton във видеото, а по-късно пуснатата Heart to Break става класика във фендъма и във интернет средите.

През цялата 2017-та и 2018-та Петрас пуска колаборации с множество артисти: Feeling of Falling с Cheat Codes, Unlock It с Charli XCX и корейския рапър Jay Park, 1, 2, 3 Dayz Up със Sophie, както и множество самостоятелни сингли.

Хелоуин албумите ѝ Turn Оff the Light Vol. 1&2 (които заслужават собствена статия) затвърждават позицията ѝ на сцената с концептуални звуци и творби свързани с Хелоуин, а композиторската ѝ дейност достига творби като тези на корейската поп група Twice. 

След множеството сингли и колаборации, в интервюта певицата споделя, че е готова за дебютния си албум и усилено го тийзва, като със навлизането на 2019-та година слуховете и новините за него стават повече и повече. 

На 28-ми юни 2019-та, Clarity излиза на пазара. Преди и малко след пускането на албума, певицата пуска по песен от него всяка седмица - нищо не остава скрито и всяка една творба получава внимание от Petras и от публиката.

Самите песни са доста разнообразни, като албумът няма конкретна тематика или конкретен звук, а е по-скоро компилация от най-различните произведения на певицата.

Едно нещо което може със сигурност да се каже за звукът на творбата е “поп”.

Блендата от класическите бляскави поп продукции с реверанси към 2000-та година в музиката и по-модерните, характерни за модерната сцена трап и хип-хоп аранжименти създават една доста разнообразна картина.

Най-често преобладаващите елементи в композициите са тези на synth pop, glam rock и emo pop жанровете. Текстовете на песните са също толкова разнообразни колкото аранжиментите. Песни като Personal Hell, Broken и брейкаут сингъла Icy са класически балади с доста тежки текстове:

Now I got an ice cold heart
VVS' is the only kinda ice I want
Kinda funny how the money can't replace the love

So numb, I don't feel it inside me
So dumb, I believed you really liked me
'Cause of you now my heart is so icy

-Icy, Kim Petras

Докато текстове като тези на Got My Number, Sweet Spot и Do Me са закачливи и дори на моменти доста пикантни...

Do me, do me, do me like that
Hurt me so good, make me wanna be bad
Give it to me, to me like that
Feels so good, got me coming right back

-Do Me, Kim Petras

Любов, страдание, флирт, мъка, вдъхновение, болка - в Clarity има от всичко по малко.

Петрас споделя че албумът представя развитието ѝ като човек и артист през последните две години, което обяснява разнообразието и дори на моменти хаотичността от емоции и различни елементи в музиката и текстовете. Песните и текстовете са толкова цветни и разнообразни колкото един човешки живот.

Албумът получава солидна доза внимание от критиците, не само като единия от най-успешните независими ЛГБТИ+ албуми на годината, а и като един от първите албуми от транс артист навлезли в по-популярните и мейнстрийм сфери.

Солидния промо период преди пускането на творбата и турнето в 24 града служат албумът да остане в съзнанието на публиката до ден днешен като нова, свежа и независима компилация от поп хитове.

Kim със сигурност ще продължава да ни радва с все толкова хубава музика и занапред.

Албумът Clarity е достъпен във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още