#AfterTheHype: Dua Lipa оставя трайна следа в музикалната индустрия с Future Nostalgia

Ясен Неделчев

Снимка: Dua Lipa / Twitter

"Искаш вечна песен, аз искам да променя играта" - играта определено бе променена завинаги.

Днес в #AfterTheHype разглеждаме Future Nostalgia - втория студиен албум на Dua Lipa и влиянието, което той оказа не само върху кариерата на певицата, а и върху цялата музикална индустрия.

Dua Lipa, родена на 22 aвгуст 1995г., е британска певица, модел, текстописец, поп дива и икона, която на този етап в кариерата си няма нужда от особено представяне.

Как обаче се стигна до този ѝ статут и до Future Nostalgia? Разбира се, от самото начало на кариерата си, певицата набра особена популярност с хитове като New Rules и One Kiss, но какво промени нещата? Какво направи Future Nostalgia такава класика в жанра и защо точно сега?

Историята започва малко преди края на 2019. На 31 октомври първият сингъл от албума, а именно Don’t Start Now излиза, като внезапно получава одобрението на феновете. На 1 декември певицата разкрива името на албума чрез пост в социалните мрежи на татуировка гласяща “Future Nostalgia”.

Проблемите започват след като постепенно албумът започва да leak-ва в онлайн средите - първо Physical, а след това Break My Heart и If It Ain’t Me - колаборация с Normani, която така и не бива пускана. По-късно, целия албум leak-ва и оригиналната дата за пускането му бива изместена с една седмица по-рано на 27 март, 2020.

Вече достъпната музика, придружена от тогавашната пандемична обстановка по целия свят повлиява доста сериозно на певицата и в прочувствен Instagram live на 23 март, тя споделя, че единствено се надява всичко да е наред със света и албумът да помогне в тези тежки времена.

Интересното е, че периодът на пускане на Future Nostalgia помага за популяризирането му и за позитивния отзвук по-добре отколкото каквито и да било турнета биха могли.

Беше началото на карантината, всички бяхме затворени вкъщи, чувството на страх и несигурност се превърнаха в новото ежедневие и единственото нещо, което искахме е да се разведрим и разсеем от хаоса на света. В една застинала времева капсула, в границите на домовете си, загубили представа за време и пространство, throwback звукът на албума беше нещо свежо, експериментално и… ами… готино!

Реверансите към предишните ери в поп музиката не са нещо ново в музикалната индустрия и се забелязват от доста време в Lo-Fi експерименталните продукции, но начинът, по който Future Nostalgia го направи беше нещо ново. В поп сцена, в която рядко бихме чули подобен звук или максимум по една или две песни на албум от други артисти, Future Nostalgia е цял албум базиран на този тип throwback.

Започвайки директно от интрото Future Nostalgia, със сериозни реверанси към electro-synth, бас звука на 70-те и 80-те, певицата много добре представя темата на албума и границите на творчеството, което ще чуем по-нататък, като също прави смели изказвания по адрес на конкуренцията и музикалната индустрия като цяло:

You want a timeless song, I wanna change the game
Like modern architecture, John Lautner coming your way

I know you're dying trying to figure me out
My name's on the tip of your tongue, keep running your mouth
You want the recipe but can't handle my sound

Следващия трак е култовата на този етап за Дуа Липа песен Don’t Start Now. В него започва да се проявява интересната бленда, която може да се чуе в целия албум и го откроява от модерната поп сцена с класическите диско музикални елементи, които напомнят за дискографията на групи като ABBA, смесени с модерни поп такива във всяка една песен.

Physical, Hallucinate, LevitatingLove Аgain и Break My Heart  демонстрират бъдещата носталгия, за която се говори и става въпрос. Типичните за поп музиката теми в текстовете за любов и раздяла са примесени с теми за феминизъм, себеоткриване и самочувствие, особено в Boys will Be Boys и Don’t Start Now:

It's second nature to walk home before the sun goes down
And put your keys between your knuckles when there's boys around
Isn't it funny how we laugh it off to hide our fear?
When there's nothing funny here

If you don't wanna see me dancing with somebody
If you wanna believe that anything could stop me
Don't show up, don't come out
Don't start caring about me now

В слушателя се създава топлото усещане за спомени, които сякаш никога не е преживявал - спонтанната реакция при слушането на по-голямата част от албума е да станеш и да танцуваш.

От диско цигулките, през невероятния звук на бас китарите в повечето тракове, до електронните синтезатори и минималистичните на места композиции с нищо друго освен бас, перкусии и дълбоките вокали на певицата, като например в Pretty Please - албумът е един от най-добре композираните музикални проекти в скорошната история на музикалната индустрия.

Придържането към идеята на албума във всеки един трак, добрата му композиция и позитивното му възприемане го откроиха до такава степен, че видяхме доста сериозно разчупване в музикалните среди. Певици като Miley Cyrus и Kylie Minogue също пуснаха албуми по-нататък през 2020-та, силно вдъхновени от и яхнали вълната на настъпилата throwback ера в поп музиката - една от песните в албума на Miley дори е със самата Dua Lipa.

От пускането на албума вече мина почти година, през която певицата имаше доста и най-различни колаборации с изпълнители като DaBaby, Miley Cyrus, Bad Bunny и други, като всички те, заедно с още нова музика излязоха преди няколко дни в Future Nostalgia: The Moonlight Edition на 11 февруари.

От първоначалния промо период на албума, колаборациите на певицата по него с други изпълнители, ремикс албумът и живия онлайн Studio 2054 концерт до пускането на Future Nostalgia: The Moonlight Edition - Future Nostalgia ерата продължава да ни радва с нова музика и нови вълнуващи изпълнения и колаборации, които ще оставят трайна следа в кариерата на певицата и в музикалната индустрия.

Албумите Future Nostalgia и Future Nostalgia: The Moonlight Edition са достъпни във всички стрийминг платформи.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини и споделете вашите истории и новини на spillthetea@out.bg.

Прочетете още