#AfterTheHype: Doja Cat преоткрива секса и любовта в Planet Her

Ясен Неделчев

Снимки: Doja Cat

Amala Ratna Zandile Dlamini, позната на повечето ни като Doja Cat е американски рапър, певец, текстописец и вокален продуцент. Самата Doja няма нужда от особено представяне извън тази ѝ професионална визитка. От началото на музикалната ѝ кариера през 2012 г. до първия ѝ албум Amala, интернет хита Moo!, последвалия албум Hot Pink и множеството колаборации с най-различни артисти, певицата почти не изчезва от полезрението на публиката. Днес в #AfterTheHype ще говорим за най-новото попълнение към дискографията ѝ, а именно третия ѝ студиен албум - Planet Her.

Публичната история на албума започва през септември 2020-та година, когато певицата споделя пред MTV, че “третият албум е записан и готов за пускане”. В множество други интервюта и Instagram лайвове, Doja също споделя информация за творчеството в него и тийзва песни за феновете си. Оказва се, обаче, че самата продукция по албума е започнала още през 2018-та година, още преди пускането на Hot Pink. Възпрепятстван от конфликти в графика и настаналата през 2020-та година пандемична обстановка, албумът отнема общо почти 3 години за продукция, запис и пост-продукция, голяма част от които са направени от самата Doja по време на карантината.

След пускането на Planet Her на 25 юни 2021 г., в интервюта продуцентът и партньор на певицата Y2K споделя, че 100% от вокалната продукция на албума, от главни и бек вокали до хармонии и adlib-ове са “изчислени с математическа точност” и направени изцяло от Doja.

Това прави Planet Her изключително личен албум по отношение на творчески процес: “Всяка песен има различна енергия, но всички са обединени от една обща тема”, споделя певицата.

Планетата Тя е центъра на вселената, където всички раси от космоса могат да съществуват в хармония” - макар и доста артистично и абстрактно, това изказване е доста добра метафора за продукцията и съдържанието на албума.

Звука му се центрира главно около R&B и хип-хоп жанровете като също така съдържа множество елементи и от други жанрове като: afrobeat, reggaeton, hyper-pop, pop-rap, urbano, disco, trap, funk, mumble-rap, bubblegum pop и dancehall.

Вокалната продукция също е интересна бленда от собствения “звук” на Doja и доста други артисти. Черпейки вдъхновение от тях, певицата успява да звучи като множество от връстниците си в индустрията, като запазва собствените си звучене и вокален характер. Едно от вдъхновенията е самата Nicki Minaj, като в песента Get Into It (Yuh), Doja дори прави реверанс към нея: "Thank you, Nicki, I love you!"

Темите на текстовете са също толкова разнообразни и интересни колкото инструменталите. В албума се говори за секс, връзки, съжаление, страст, уединение, богатство, божествена женственост, вярност и отчужденост.

В текстове като този на Woman се засяга една от най-главните теми на албум с име “Планетата Тя”, а именно темата за женствеността в божествената ѝ форма:

What you need?
She give tenfold, come here, papa, plant your seed
She can grow it from her womb, a family
Provide lovin' overlooked and unappreciated, you see

-Woman, Doja Cat

Следвайки тази креативна траектория и тема, доста голяма част от албума също говори за и преоткриването на женската сексуалност и любов, като в Naked, You Right, I Don’t Do Drugs с Ariana Grande, както и брейкаут сингъла със SZA - Kiss Me More.

Baby, you're so anxious, you can't take it
Can we take this off and get naked?...
...Follow me to my dressing room
Let me know if you ain't 'bout that NSFW

-Naked, Doja Cat

Не остават на заден план и някои от по-експерименталните продукции в албума като Get Into It (Yuh), която би била най-добре описана като химн на партитата, силно вдъхновен от mumble-rap сцената, с пискливи вокали и силно перкусионен инструментал, посветен на това да си прекарваш добре:

Yeah, you just wanna party, you just want a lap dance
You just wanna pop up on these clowns like you're the Batman
You just wanna ball out in designer with your best friends
You don't wanna talk no more about it in the past tense

-Get Into It (Yuh), Doja Cat

но също и Imagine, по-спокойна композиция посветена на и възпяваща успеха и мечтите на певицата в последните няколко години.

Imagine, imagine
Put the studio in the mansion
Pull up in a new high fashion
Pull up just like ooh, you a baddie

-Imagine, Doja Cat

От креативния процес, до продукцията и директния начин на писане на текстовете, Planet Her е едно от най-личните произведения на Doja Cat. Като един артистичен хамелеон певицата минава през множество теми, стилове и звуци като запазва автентичността и характера си.

От първия промо сингъл със SZA, до този с The Weeknd, колаборацията с Ariana Grande и излезлия наскоро делукс вариант на албума се радваме да видим и чуем дори още повече и интересни творби от певицата.

Нямаме търпение да чуем какво ни е приготвила Doja и за в бъдеще!

Албумите Planet Her и Planet Her (Deluxe) са достъпни във всички стрийминг платформи.

Последвайте ни в Facebook и Instagram за още новини.

Споделете вашите новини и истории на spillthetea@out.bg.

Прочетете още