Адвокат Наташа Добрева: Няма обществен интерес, който да надделява над избора на човек да се самоопредели

Single Step

На 9-ти юли 2020 Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за това, че българските власти без основание не са признали смяната на пола на транссексуален български гражданин. "Няма обществен интерес, който да надделява над избора на човек да се самоопредели," споделя адвокат Наташа Добрева.

Тогава Европейски съд по правата на човека обяви първото си решение срещу България по транс-дело. Жалбоподателят бе транс-мъж от Стара Загора. След загуба при всички инстанции в България, през 2016 г той подава жалба в Страсбург. Адвокат Добрева разказва: "Оплакването му там е, първо, че нямаме закон за признаване на пол на транссексуални лица и, второ, че по неговото дело съдиите незаконно му изискаха да се подложи на операция на половите органи. Миналата година, дело със същите оплаквания беше спечелено в Европейски съд срещу Македония."

"Да уважаваш самоопределението на човек означава да уважаваш личния му живот, но за транс хората то е нещо повече – качество на живот", споделя адвокат Добрева. Тя е водла над 10 дела за признаване на пола в България и често среща въпроса: „Няма ли по-важни проблеми от това!?“ За транс хората, обърнали се към нея, признаването на пола е въпрос на живот и смърт. "Всички те са мислили за самоубийство в даден етап от живота си и съществуване под определител, който им е даден изкуствено при раждането, просто не е живот за тях", допълва тя.

Но за момента, правата на транс хората се разглеждат от Европейския съд по правата на човека в Страсбург като „право на уважение към личния живот“. Решенията на съда многократно показват, че възможността човек сам да определи психичния си пол е легитимно и надделява над публичния интерес и не застрашава правата на другите граждани в обществото. От това следват важни за юристите последици като, например, приемане на закон за признаване на пола или уеднаквяване на практиката на националните съдии с тази на Европейски съд.

Във видеото ще чуете допълнителен коментар от адвоката по делото и правен консултант на Сингъл Степ, Наташа Добрева.

Прочетете още