7 (летни) книги за чувствителни гей мъже

Бен Апел

Снимка: Ben Appe

Чувствителният гей мъж. Знаете за кого говоря.

Твоят герой е майка ти.

Любимият ти филм е Steel Magnolias.

Обичаш декупаж.

Обичаш да си водиш журнал.

Слушаш добри подкасти.

Тweet-ваш докато гледаш Big Little Lies.

Също обичаш да четеш, основно трилъри от клуба за книги на Reese Witherspoon или тук-там мемоари за разкриването на някой мормон.

Но в момента си търсиш нещо ново. Нещо много гей, или поне толкова гей, че да се хареса на нежната ти чувствителност. 

Търсиш книга, която ще те разчувства. Книга, която ще разшири мисленето ти.

И щом ще сме толкова капризни, и книга която ще те възбуди.

От един чувствителен гей мъж към друг, ти представям моя списък от книги, направен специално за теб.

A Home at the End of the World - Michael Cunningham

Мразя когато хората ме съдят, че не съм прочел някоя книга която е "променила историята на съвременната литература" или нещо такова. И все пак, ако не си чел нищо на Michael Cunningham, трябва да се срамуваш поне малко. 

Всяка книга от творчеството му е страхотна, но A Home at the End of the World е най-подходяща за нежните гей мъже. Разказва се за двама тийнейджъри, Johnatan, който е гей, и "колебаещия се" Bobby. Те стават най-добри приятели или нещо повече в момента, в който Bobby се сблъсква с поредица семейни трагедии. След като губят връзка, след години се преоткриват в Ню Йорк, където Johnatan живее с най-добрата си приятелка Clare. Нещата се усложняват, когато Clare и Bobby стават любовници, но ще трябва да я прочетеш, за да разбереш как тази пленяваща история за сексуално флуидни мъже и жени продължава. 

Бележка: Има филмова адаптация от 2004 година с Colin Farrell, Robin Wright, Dallas Roberts и Sissy Spacek и си заслужава гледането. За съжаление, продукцията си има и своята трагедия: напълно голите кадри на Colin Farrell отпадат по време на монтажа.

Lust & Wonder - Augusten Burroughs

Kato Cunningham, Augusten Burroughs има впечатляващо портфолио. Неговата специалност са мемоарите, като най-известният е Running with Scissors, който представя годините след като психично болката му майка го изпраща да живее с психиатъра и. Lust & Wonder е следващата му творба публикувана през 2016. В нея, той изследва романтичният си живот по времето му в Манхатан и също така еволюцията в сегашната му връзка с най-добрия му приятел/литературен агент, който става негов съпруг.

Burroughs вдига защитните механизни и разказва за своите неврози по един специфичен начин, който разкрива истината, която се крие отвърте. Като писател, той е честен и Lust & Wonder със сигурност може да донесе спокойствие на който и е да гей мъж, който търси своята собствена истина, особено когато става въпрос за секс и свалки. Книгата има последователен наратив, но се чете като колекция есета, което я прави перфектна за плажа, където всичките голи тела със сигурност ще те разконцентрират.

Следващият мемоар на Burroughs, Toil & Trouble, в който той се разкрива като, дали познахте, вещица също вече е достъпен.

Becoming Madame Mao - Anchee Min

Когато бях между 20 и 30 годишен, четях много (извинявам се, че използвам този термин) "chick lit", като например Candace Bushnell, Marian Keyes и Plum Sykes. След време, всичките тези книги започнаха да се смесват в едно цяло и исках да прочета нещо с (извинете отново) малко повече състоятелност. Тогава една приятелка ме запозна с творчеството на Anchee Min.

Becoming Madame Mao е първата нейна книга, която прочетох, и все още е любимата ми. Тя е исторически художествен роман, написан от гледната точка на Jiang Qing, четвъртата жена на Mao Zedong, председателя на Китайската комунистическа партия по време на Великата пролетарна културна революция. Историята преминава внимателно през детството на Qing като дъщеря на наложница до нейния възход като една от най-влиятелните жени политически фигури в Комунистическата партия. Min пише с такава страст и авторитет, че се чете като мемоар. От тази книга научих повече за историята на Китай, но също така и се запознах с Madame Mao.

Red Azalea, мемоарът на Min за нейните преживявания по време на Културната революция, включително и времето прекарано в лагер за принудителен труд също не е изпускане.

A Little Life - Hanya Yanagihara

OK, може би тя не е лятно четиво. Може би тази сърцераздирателна книга за един от най-измъчените в литературата главни герои гей мъже трябва да бъде четена само на свещи по време на голяма буря точно през зимата. 

Но аз казвам да се пробваш. Ако започнеш да плачеш на плажа, винаги можеш да кажеш, че ти е влязъл слънцезащитния крем в очите. 

Героят в тази история се казва Jude. Най-добрите му приятели са Willem, J.B., и Malcolm и когато книгата започва, четиримата тъкмо са завършили университета и са се преместили в Ню Йорк. Историята обхваща десетлиетия от професионалните животи и провалените връзки на тези мъже, като се фокусира върху Jude и трудностите му с това да пребори спомените на едно ужасяващо детство, също така и начина, по който неговото страдание пропива приятелствата му. Книгата е дълга, но никога не се усеща мудност.

Много често плача на филми и на реклами на Американската асоциация против насилието срещу животни. И когато Ellen Degeneres изненада някоя съпруга на военен със Skype обаждане от секси съпруга и войник. Но поради някаква причина, никога не плача на книги.

Когато четях A Little Life се разплаках два пъти.

American Wife - Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfeld е любимата ми писателка. Всичките и творби са оригинални и те карат да се замислиш и никога не съм се чувствал, че ги чета с досада. Когато става въпрос за разказване на истории, Sittenfeld знае по-добре от всички други как да предаде чувството за човечност на даден герой.

Тя прави точно това по брилянтен начин в American Wife. Романът е базиран върху на историята на бившата първа дама Laura Bush. Не се притеснявай от този сюжет - това не е консервативна пропагадна, маскирана като литература. По скоро, чрез разказването на историята на един живот от невиннот му начало до невероятното му ежедневие, Sittenfeld превръща политиката в нещо достъпни за всеки читател. Тя е абсолютен майстор в предизвикването на емпатия.

American Wife не е просто история за жената на президента. Книгата е богато конструиран портрет на една жена, като всяко движение на четката носи смисъл, всеки цвят е смесен брилянтно със следващия.

Прочети тази заедно с приятелките ти. И я подари на мама за рождения и ден.

Astonish Me - Maggie Shipstead

Преди да прочета Astonish Me, въобще не ми пукаше за балет. След това - направо бях обсебен с артистичността, дисциплината и високите рискове.

Също така, светът на балета е АБСОЛЮТНО НЕНОРМАЛЕН.

Astonish Me е скандализираща, но и хитра книга. Разказва се за млада жена наречена Joan, която е добра балерина, но не достатъчно добра, за да стигне съвсем до върха като нейната амбициозна съквартирантка Elaine. След като се откъсва от връзка с известен руски танцьор, на който тя помага да избяга от Съветския съюз, нейната вече прокълната кариера прекъсва, когато тя разбира, че е бременна. Историята сменя локацията от Манхатън към калифорнийските предградия, където започва един втори живот за Joan.

Astonish Me е перфектна за нежният гей мъж - има изкуство, скандал, интрига и много чувствителност.

The Song of Achilles - Madeline Miller

Това е книгата, която препоръчвам на всеки един от гей приятелите ми. Чете се компулсивно бързо и е много гореща. ВThe Song of Achilles, Madeline Miller успява да направи нещо, което никой друг не е успял досега - да разкаже историята на древните гръцки герои Ахил и Патрокъл, точно както трябва да бъде разказана, като една от великите любовни истории в историята. 

Всъщност, Miller постига още повече. Тя също успява да преразкаже Троянската война по много умел начин. Не съм си мисли, че мога да бъда толкова силно въвлечен в книга, която е само за гръцката митология. 

Независимо дали става въпрос за еротичен пасаж, в който двамата млади герои утвърдяват връзката си, или такъв, в който морската майка-богиня на Ахил, Тетис, описана в такива подробности, че все едно ще изплува от страницата, се опитва да преговаря със съдбата, то вие ще бъдете напълно потопени в света на Miller.

Надявам се тази да ти хареса толкова колкото и на мен.

Оригинално публикуванa: Medium

Прочетете още