5 куиър съвета за по-пълноценни и весели празници

Снимка: cottonbro / Pexels

За ЛГБТИ+ хората празничните дни могат да носят чувства както на радост и вълнение, така и на стрес, изолация и неприемане. Особено в годината на социалната изолация, много от пространствата, които обикновено ни помагат да намерим приятели и да се чувстваме повече себе си, не са достъпни и е по-трудно да създадем общност.

Тази година бележи “слагането на маски като нормален елемент”, особено за ЛГБТИ+ хората, които се връщат при семействата за празниците, пише психоложката Анна Жукивская. За много от нас, събирането с биологичното семейство носи дискомфорт и конфликт и невъзможността да бъдем 100% себе си.

Редакторският екип на Out.bg ви пожелава много здраве, щастие и спокойствие по време на празниците. Затова и ви споделяме нашите 5 куиър съвета за по-пълноценни и весели празници тази година. 

Обадете се на приятел

Когато ситуацията със семейството се нажежи, помислете кой близък приятел може да е насреща да си пишете или да се чуете набързо. Понякога приятелите знаят най-добре какво да ни кажат, за да ни успокоят. Те може би минават през същото и подкрепата може да е взаимна. Не забравяйте, че не сте сами и че имате хора, които ви ценят и подкрепят.

Отделете време за себе си

Не изчаквайте момента, в който се чувствате криво, за да се погрижите за себе си. Отделете малко време от деня да се заредите положително с нещо любимо. Сега е перфектният момент да изгледате някой филм или да чуете албумите от последните месеци, за които не е останало време. Може да използвате момента и да разпишете мислите си в тетрадка или гласово съобщение, където да не се притеснявате какво ще кажете и какви емоции ще излязат. Оставете емоциите да минат през вас. 

Намерете малко тишина

Дори и семейството ни да ни приема, понякога имаме нужда от дистанция. Тази година прекарахме повечето време затворени с други хора, което ни е лишило от време за рефлексия. Дори и в студа може да се разходите набързо или да излезете на някоя тераса за няколко минути, когато усетите, че енергията около вас е прекалено силна.

Празнувайте с и избраното семейство

ЛГБТИ+ хората прекарваме много от времето си търсейки и създавайки общност с хора, които виждат света като нас и ни подкрепят, вдъхновяват и обичат. Не ограничавайте празниците само до времето прекарано с биологичното семейство, а планирайте време за празнуване и с най-близките приятели или така нареченото избрано семейство (от английски "chosen family") в следващите няколко дни. Сега е перфектният момент да се чуете с приятели, с които не сте се виждали от известно време и да си измислите вашия си празничен ритуал. 

Потърсете помощ

Ако ситуацията със семейството е особено трудна тази година, знайте, че не сте сами. Празниците са особено емоционален период и понякога е добре да поговорим със специалист. Онлайн чатът за подкрепа на Single Step работи и в празничните дни като на Бъдни вечер, Коледа, 31 декември и 1 януари работното време е от 16 до 19ч.

За край, подчертаваме, че преживяването на всеки е различно по време на празниците. Не е лесно и не всички от съветите ни ще са приложими за всички вас. Призоваваме ви да се пазите и да се грижите за себе си, както намерите за най-добре. Бъдете търпеливи със себе си. Весели празници от всички нас!

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram.

Прочетете още