5 фантастични театрални и танцови представления от вкъщи от януари до март

Снимка: SF Ballet / Youtube

Вече стана стандартна практика да събираме обзор за интересни събития, изложби и представления, които да изпитаме не само на живо, а и от комфорта на дома по време на lockdown. Ето най-любимите ни театрални и танцови представления за домашна употреба между януари и март.

Фестивал Lessingtage 2021

Фестивалът Lessingtage е дигитална колаборация между Thalia Theater в Хамбург и Dramaten в Стокхолм и цели да представи на международната публика разнообразие от европейски театрални традиции и стилове на най-високо ниво. Еклектичната селекция включва постановки от някой от най-значимите европейски театри от страни като Белгия, Русия, Швеция, Италия и други.

В програмата са включени постановки като класиката "Мери Стюарт" на Шилер, представена от Deutches Theater в Берлин, "Идиот" по Достоевски, излъчен от Театъра на Нациите в Москва. Прави ни впечатление и иновативното предложение "UNA (Една жена)" от Teatre Lliure в Барселона, което разказва за живота на еротичната актриса от миналия век Eva Lyberten и представя своеобразен поглед върху женската сексулност.

Всеки ден публиката може да се наслади на различно представление напълно безплатно, а записите са налични със субтитри на английски до полунощ в същия ден.

Достъпно онлайн до 31 януари в сайта на Thalia Theater.

AVALANCHE от Bloom Theatre

Bloom Theatre са обещаваща млада театрална компания, чиято мисия е да даде гласност на истории и казуси, които засягат ЛГБТИ+ обществото. Последната им продукция AVALANCHE (в превод "Лавина") е моноспектакъл, излъчван онлайн, който представя историята на млад професионален скиор на име Алекс.

Обсебен от своя перфекционизъм, той е готов на всичко, за да постигне своя идеал и спортна форма, пренебрегвайки всички други връзки в живота си. Всичко изглежда под контрол до момента, в който Алекс се отдава на една импулсивна вечер на алкохол и секс с непознат мъж. Животът му се преобръща напълно и последствията го зариват като лавина, от която не може да се спаси.

Достъпно онлайн до 7 февруари в сайта на Bloom Theatre.

The Case of the Hung Parliament

За любителите на интерактивните преживявания и тези с детективски нюх, The Case of the Hung Parliament е онлайн преживяване, базирано на романите за Sherlock Holmes и представено от едни от пионерите на така нарачените immersive спектакли компанията Les Enfants Terribles.

Представлението събира група хора (ваши приятели или пък непознати) онлайн, за да използвате детективските си умения и да разнищите заедно случая на няколко мистериозни убийства. Като най-новите кадри на Скотланд Ярд, ще търсите улики и разкривате факти, за да се потопите напълно в света на Sherlock.

Чудите се дали такъв тип представление е за вас? Елементарно, Уотсън! Ще разберете само ако опитате.

Достъпно онлайн от 27 януари до 17 февруари в сайта Sherlock Holmes: An Online Adventure.

Shook от Samuel Bailey

Samuel Bailey стана победителят за 2019 на една от най-популярните награди за нови пиеси във Великобритания - наградата Papatango - със своята дебютна пиеса Shook. След успешен сезон на сцената на Southwark Playhouse в Лондон за постановката предстоеше трансфер на Уест Енд, който бе осуетен от началото на пандемията.

Сега, заснет отново на сцена от режисьор носител на наградата БАФТА, Shook се завръща в дигитален формат за по-широка публика. В центъра на действието са две млади момчета, които очакват да станат бащи, докато излежават присъдите си в затвор и се борят срещу системата.

Силният заряд на историята и диалога превръща Shook в един от най-успешните дебюти на млад сценарист през последните години, а възможността да му се насладите не е за изпускане.

Достъпно онлайн от 5 до 28 февруари в сайта на Papatango.

Дигитален сезон от San Francisco Ballet

За любителите на танца новият сезон на San Francisco Ballet предлага богата дигитална програма с 3 класически балета и 4 еклектични програми, които включват както селекция от репертоара на ансамбъла, така и нови хореографии. Представленията включват класическите "Сън в лятна нощ" (до 10 февруари) и "Бижута" (1-21 април) по хореография на George Balanchine, а за финал страхотно дуо от постановки в интерпретация на артистичния директор на балета Helgi Tómasson - "Ромео и Жулиета" и "Лебедово езеро" през май и юни.

През останалото време сезонът ще включва още няколко курирани програми от по-кратки изпълнения и хореографии от репертоара на балета. Сред тях не e за изпускане "Програма 2", която има ЛГБТИ+ насоченост и ще включва световната премиера на нова творба от солиста в компанията Myles Thatcher, както и хумористичния Sandpaper Ballet на Mark Morris.

"Сън в лятна нощ" (до 10 февруари) и "Програма 2 (от 11 февруари до 3 март) в сайта на San Francisco Ballet.

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още