185 немски актьори се разкриват с манифест за повече видимост и репрезентация на ЛГБТИ+ герои

Коста Каракашян

Снимка: Sueddeutsche Zeitung / Twitter

Под наслова #actout, 185 немски актьори с многообразни сексуални ориентации се разкриха в кампания, която призовава индустрията за повече видимост на сцената и на екрана.

Актьорите публикуваха съвместен манифест в немското списание-вестник Sueddeutsche Zeitung, който изисква конкретна промяна в отношението и присъствието на повече ЛГБТИ+ герои в сценариите, които се пишат в Германия. 

Общо 185 актьори, които се определят като гей, лесбийки и транс, включително по-известните Udo Samel, звездата на Babylon Berlin и Karin Hanczewski и Mark Waschke от телевизионната драма, застанаха зад инициативата. 

Манифестът гласи "Идваме от свят, който не ни е казал нищо за нас самите. Идентифицираме се, както и по други начини, като лесбийки, гей, би, транс, куиър, интерсекс и небинарни. Досега не сме могли да говорим открито за личните ни животи, без да се притесняваме от последиците върху професионалните ни животи".

Много от смелите актьори споделят сходни истории и предупреждения от агенти, режисьори и продуценти, че веднъж разкрили се, те повече няма да бъдат избирани за роли на хетеросексуални герои. 

Emma Bading е актриса, която участва в Play, номиниран за международно Emmy миналата година. Тя споделя: "Исках да отида на събитието за награди и да съм на червения килим с жената, която обичам, но ми бе силно препоръчано да не го правя".

Изпълнителите също така отварят важната тема за репрезентацията. "Разбира се, че искам да играя герои, които са били оригинално бели или хетеросексуални" споделя Lamin Leroy Gibba, тъмнокож немски сценичен актьор. "И в същото време си задавам въпроса - къде са тъмнокожите и куиър герои, които да са център на своите собствени истории и преживявания?"

Манифестът завършва с думите: "Нямаме търпение за всичките нови истории, които ще можем да разкажем и героите, които ще играем. Светът се променя и всички сме част от тази промяна".

Източник: Hollywood Reporter

Последвайте Out.bg в Facebook и Instagram за още новини.

Прочетете още